Нова стъпка към американска доставка на ракетни системи за залпов огън за Украйна

11683
Нова стъпка към американска доставка на ракетни системи за залпов огън за Украйна
Снимка: Getty Images

Украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи след телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, че в Украйна пристига още тежко оръжие.

"Говорих с държавния секретар Антъни Блинкен. Тежкото оръжие беше основна тема и още е на път. Украйна и САЩ работят заедно за износа на украинското зърно въпреки безумната руска блокада", написа Кулеба в Twitter.

Де факто потвърждение дойде и от страна на Блинкен. "Що се отнася до помощта за сигурността на Украйна, тази сутрин разговарях по телефона с моя колега украинския външен министър Дмитро Кулеба. Водим редовни разговори и това е постоянен диалог, включително за нуждите на Украйна, за да сме сигурни, че тя разполага с всичко необходимо, за да се бори с руската агресия, и в крайна сметка да засилим позицията, която ще има на масата с Русия в бъдеще", заяви ръководителят на американската дипломация.

Блинкен говори и на съвместна пресконференция с финландския външен министър Пекка Хаависто в Държавния департамент. Американската администрация работи за това военната помощ на САЩ за Киев да засили позицията на Украйна в преговорите с Русия, каза той, предаде БГНЕС.

Олексей Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на украинския президент, също говори по темата с новото тежко оръжие. Той наблегна на това, което се тиражира от два дни - че става въпрос за системи за залпов огън (катюши), само че американски т.е. далеч по-модерни. Според прогнозата му, може да се очаква разбирателство следващата седмица и да има пълна яснота до края на месеца ще има или няма да има доставки за Украйна. Отделно, Арестович очаква също през следващата седмица да бъде решено на среща на върха в ЕС да има европейско петролно ембарго срещу Русия.

В ежедневния си обзор за войната в Украйна The New York Times публикува материал, че администрацията на Байдън се е решила и ще достави ракетни системи за залпов огън - медията се позовава на свои източници. А британското разузнаване предупреди, че руската армия е успяла да превземе по-голяма част от Лиман, което е много важно, защото оттам може да премине през река Сиверски Донец и да се насочи към Славянск и Краматорск. Британците напомнят, че преди два дни ръководителят на проруските сепаратисти в Донецк Денис Пушилин говори пред руски медии, че веднъж Донбас да падне в руски ръце, ще се проведат референдуми за отделяне на областта от Украйна. Засега обаче това още е далечна перспектива.

Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов също говори по темата - с изявление, че се надява, че Вашингтон "ще прояви разум" и няма да направи доставки на такива ракетни системи.

ОЩЕ: Русия хвърля всичко в Луганска област, САЩ може да достави на Украйна искани от Киев ракети

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Чудо: Стотици пеликани се издигнаха в небето след руска атака срещу Одеса (СНИМКА)

Гърция може да прехвърли Patriot на Украйна в замяна на гаранции от САЩ

Русия се надява децата с увреждания също да станат професионални военни: Ето какви подаръци им прави (ВИДЕО)

Риск от голям руски пробив в Украйна: Реалностите (ВИДЕО)

До дъно! Британски пасажери изпиват целия алкохол на самолета за Турция

Венеция въвежда еднодневни билети

Град почти колкото Пловдив иска от Путин обезщетения за наводнение

Зимна буря удари Италия

Рекордьори отново: Русия "изпусна" ракета Х-59 в Белгородска област

Водещ на BBC напусна след скандал с еротични снимки с тийнейджър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа