Нови удари в Москва и Киев, "руски доброволци" се хвалят: За ден взехме повече от Бахмут (ВИДЕО)

16185
Нови удари в Москва и Киев, "руски доброволци" се хвалят: За ден взехме повече от Бахмут (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Нов удар с дрон срещу Москва – и отново става въпрос за атака в предградие на руската столица. Този път ударът е в Балашиха, който се намира на 30 километра източно от центъра на Москва.

Засега няма допълнителна информация какви са пораженията, но изглежда, че атаката този път не е толкова голяма, колкото тази в нощта на 29 – 30-ти май: Удар в Мариупол с данни за стотици загинали руснаци, удари и в района на Москва (ВИДЕО)

На свой ред губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков съобщи в Телеграм за двама тежко ранени след поредния обстрел на Шебекино, извършен тази нощ. На единия се е наложило да бъде ампутирана ръката. Има и видео, показващо горящ полицейски участък в Шебекино, както и твърдение, че това е дело на т.нар. руски доброволци. Появиха се две видеа на тези "доброволци", като в едното от тях има обещание Русия да бъде освободена, а в другото - предупреждение към цивилните да се укриват, както и че "руските доброволци" не воюват с мирни жители.

На този фон Руският доброволчески корпус публикува ново видео, в което показва какво е свършил със скорошната атака срещу Белгород. Посланието е следното: "За един ден завзехме територия в Русия, която е по-голяма от цялата територия на Бахмут. Дотук това е само тест за нашата сила": Мнение: Украйна изглежда атакува в Русия и това трябва да е предупреждение за САЩ

Междувременно, в Киев също имаше атака рано тази сутрин, но изглежда с ракети и дронове. Няма директно попадение от дрон, но кметът на украинската столица Виталий Кличко съобщава в Телеграм за паднали отломки след успешно противодействие с ПВО, които са убили трима души и са ранили четирима. Сред убитите има две деца. Очевидец разказа, че жертвите са ударени докато опитвали да стигнат до бомбоубежище. По-късно Кличко съобщи за 14 ранени, 9 от които са приети в болница.

"Тази вечер противникът отново използва ракети на оперативно-тактически ракетния комплекс "Искандер" по обекти на цивилна и критична инфраструктура на Киевска област", информират от украинския генщаб в сутрешната си сводка, с уточнение, че са свалили 10 от 10 изстреляни ракети. Тази сутрин вече украинските ВВС съобщиха за 7 свалени от 7 изстреляни ракети "Искандер", но именно отломки от една от свалените ракети са причина за смъртните случаи и ранените в Киев.

(КАРТА) По отношение на Бахмут, кметът на града Олексий Рева съобщи, че там сега има само 500 жители. Преди отприщената от руския диктатор Владимир Путин война, в Бахмут живееха 70 000 души. А на фронта в Украйна няма почти никакви промени на позиции и боеве, като специално при Бахмут руснаците опитват да си върнат загубени позиции по фланговете (Орехово-Васильовка на север и Бяла гора на юг), но безуспешно. А в сводката на руското военно министерство като най-интензивни се сочат боевете при Авдеевка, но се говори предимно за обстрели. Украински обстрели продължават в Запорожка област - снощи бяха поразени цели в Полохи.

В дневния си анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) обръща внимание на информацията, че чеченските бойци на Рамзан Кадиров са получили заповед да отиват в Донецка област. От ISW смятат, че е възможно това да е ход за замяна на ЧВК Вагнер като основна ударна сила, но Кадиров твърди, че заповедта се отнася основно за Маринка - на 27 километра югозападно от Авдеевка. От 17 март, 2022 година руската армия не може да превземе малкото градче. А геолокализирани кадри показват, че руснаците трупат в Мариупол танкове Т-62 и Т-72, както и ПВО системи - явен страх от очакваната украинска контраофанзива.

Руски оплаквания

Вашингтон демонстрира безразличие към "престъпленията на Киев", като му изпраща нов пакет военна помощ в размер на 300 милиона долара, заяви посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов в канала на руската дипломатическа мисия в .Телеграм.

"Отчитаме упоритостта на администрацията в ескалирането на украинската криза. Местните власти за пореден път гордо говорят за предоставяне на финансова помощ и поредната партида боеприпаси на своите отчаяни марионетки в Киев. В същото време те склоняват и европейските сателити да сковат технологичното развитие на Русия с допълнителни търговски бариери", подчерта руският дипломат, коментирайки поредния пакет американска военна помощ за Украйна, предаде БТА.

"И то непосредствено след поредицата от терористични атаки на американски пълномощници в Москва и Подмосковието. Вместо да потърси отговорност от режима на украинския президент Володимир Зеленски, Вашингтон демонстративно остава безразличен към престъпленията на бандеровците. Публичните изявления на Белия дом, че уж не подкрепя нападенията на ВСУ в сърцето на нашата родина, не струват нищо", допълни Антонов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа