Нови взривове и съвет към руснаците да пушат по-малко. Ще има ли руска провокация в АЕЦ Запорожие?

8183
Нови взривове и съвет към руснаците да пушат по-малко. Ще има ли руска провокация в АЕЦ Запорожие?
Снимка: Getty images

Проблемите за Русия заради подпалената от руския президент Владимир Путин война в Украйна стават все по-сериозни. След като снощи руски оръжеен склад избухна в пламъци – и то в Белгородска област, т.е. на руска територия, неприятностите от тези аспект продължиха.

В Крим, след полунощ имаше експлозии – поне 4, като взривовете са станали в района на военното летище Белбек, северно от "столицата" на полуострова Севастопол, съобщава агенция Reuters. Губернаторът на Севастопол Михаил Развожаев твърди, че руската ПВО е свалила украински дрон. Кадри в социалните мрежи показват картина, която изглежда отразява стрелба на ПВО. Отделно има и снимки на летището, където в редичка са подредени изтребители - какво се случи на друго такова летище в Крим, летище "Саки", ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК! По-рано през деня, в проруски канали в Телеграм се появи информация, че украински дрон е свален до т.нар. Кримски мост, в района на Керч.

В Нова Каховка обаче също имаше информация и видеа за серия от взривове. Twitter профилът Роб Лий, който следи много сериозно войната в Украйна, препубликува видео и информация, че е имало поне 10 експлозии. В Нова Каховка има язовир и мост през река Днепър – де факто част от съоръженията на язовира, а украинската армия вече на няколко пъти го обстреля и в момента мостът едва ли може да се ползва за прехвърляне на тежка военна техника от руснаците.

"Както сте разбрали – нямаме нищо общо. Пушете по-малко", коментира в Twitter Олексий Арестович, съветник на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски.

Съгласно сутрешния доклад на Генералния щаб на украинската армия, няма значителна промяна на фронта. В Донецка област, що се отнася до Бахмут, Славянск и Краматорски руски пробив няма, казват украинците. По-ожесточени изглежда са боевете при Авдеевка, която е в тила на град Донецк и е постоянна заплаха за руската окупация там. А на 18 август нито от руска, нито от украинска страна имаше твърдения за каквито и да било, дори минимални като големина нови овладени териториални позиции от руснаците, отбелязва в дневния си доклад американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната. Но руските обстрели не спират и поредно видео от Харков показва, че те удрят където сварят.

Опасенията, че ще има руска провокация при АЕЦ Запорожие обаче се засилват. Появиха се кадри как тежка руска военна техника е разположена в помещенията с турбините на ядрената централа. Но е видно, че руснаците и вербално подготвят почвата при тежък инцидент да хвърлят вината на украинците: Русия: При авария в АЕЦ Запорожие радиокативният облак ще покрие Германия, Полша, Словакия и Скандинавието. Според украинското разузнаване, служителите на "Росатом", които са били в АЕЦ "Запорожие", вече са я напуснали. А в контролираната от Кремъл руска информационна агенция "Интерфакс" се появи информация, че руската окупационна власт в Енергодар съобщила за пореден обстрел срещу града, който е създаден именно заради АЕЦ "Запорожие". Турският президент Реджеп Ердоган също изрази загриженост за случващото се в АЕЦ-а - това вече сториха редица държави, начело със САЩ, както и ООН. Ердоган беше на посещение в Украйна.

ОЩЕ: Да се води война при АЕЦ е безумие. Говори доц. Жана Джунова, директор на Центъра по радиационна защита (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Рекорден брой мигранти са отишли във Великобритания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа