X
 
 

Новият лидер на ЕК смята, че Макрон е отворил вратата на Русия към Западните Балкани

2547 7
Новият лидер на ЕК смята, че Макрон е отворил вратата на Русия към Западните Балкани
Снимка: Европейски парламент
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон отвори вратата на Русия към Западните Балкани след блокирането на преговорите за членство в Европейския съюз за Албания и Северна Македония. Това предупреди новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предава косовската RTK, цитирана от агенция "Фокус".

Новоизбраният председател на EK обърна внимание на лидерите на Блока да започнат преговори за членство незабавно. Фон дер Лайен твърди, че Русия или Китай могат да запълнят тази празнота, освен ако ЕС не се утвърди в региона. Припомняме, че миналия месец президентът на Франция Еманюел Макрон блокира процеса на преговори за членство от самото начало на срещата на върха на лидерите на Европейския съюз.

В изявление по случай 30 години от падането на Берлинската стена Урсула фон дер Лайен заяви, че Европа „поиска много от Северна Македония и Албания и те изпълниха всичко“.

„Сега ние трябва да застанем зад своите думи и да започнем преговори за присъединяване“. Съгласно думите на новия председател, лидерите на ЕС забавят преспективата за членство за страните от Западните Балкани още от 2003 година. „Целта сега е да се утвърди европейската идея за мир в региона, който преди 20 години беше нарушен от кървав инцидент“, добави Фон дер Лайен.

Еманюел Макрон

„И историята на ЕС от 1989 година доказа, че си струва, когато Съюзът ни отвори сърцето си“. Германският политик предупреди, че ако Брюксел не предложи европейската перспектива за Западните Балкани, „други ще запълнят тази празнина - Китай, Русия, Турция или Саудитска Арабия“.

Еманюел Макрон беше единственият лидер на ЕС, който блокира преговорите за Северна Македония на последната среща на Европейския съвет. Той също успя да убеди Нидерландия и Дания да блокират преговорите за присъединяване на Албания.

„Искам ЕС да има възможности да поеме истинска геополитическа роля: от външната политика до търговията, от хуманитарната помощ до сигурността. Затова в рамките на новия проектобюджет искам Европа да увеличи разходите за своите външни дейности с 30%“, цитира ТАСС думите на новоизбрания председател на ЕК.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Верно е пеерас, както твърдят русофилистиците?!
 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  След избирането си за президент, Макрон не пестеше критики срещу властта в Кремъл. А сега изведнъж, жълтите жилетки се прибраха и обърна плочата...
 • ciklop50 3.1 ciklop50 преди 2 месеца Профил на трол?
  Тъп, по-тъп, най-тъп - Циклоп !
  : 5 !
 • Допълнение 3.2 Допълнение преди 2 месеца Профил на трол?
  С политиката която провежда Макрон се връща политиката която провеждаше генерал де Гол, който извади Франция от членство в НАТО и тогава щаба на НАТО се премести от Париж в Брюксел.
  : 1 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  МакАрон не би живял с връстница на майка си, ако ставаше за нещо и не е просто един плазмодий подчинен на пристрастия и зависимости, стара традиция е френските авантюристи да се лигавят с Русия, вярно изсмукаха веднъж хазната й, но винаги са губели катастрофално и този дебил води Франция към катастрофа, жълтите жилетки ще станат червени и до там с шансоните.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Циклопе, ти Главанак ли си или си Главок ?
  : 6 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Мечтата на Уруспия фон лайНННен, била да има трета голяма световна война !