Новият вариант на коронавируса стигна и до Великобритания

6050
Новият вариант на коронавируса стигна и до Великобритания
Снимка: iStock

Новият вариант на Covid-19 настъпва все по-активно в Европа, като вече достигна и Великобритания. Двама души в Обединеното кралство са заразени с опасния нов вариант, наречен Омикрон, съобщи здравният министър Саджид Джавид.

Случаите са открити в Челмсфорд, Есекс и в Нотингам. Инфектираните са пътували до Южна Африка, където най-вероятно са се заразили. Те и семействата им са поставени под карантина, а здравните власти проследяват контактите им, предава BBC. Дойде ли по-лош и страшен коронавирус - внимание към ЮАР

По-късно днес британският премиер Борис Джонсън ще даде официална пресконференция, заедно с главния научен съветник на правителството сър Патрик Валанс и главния медицински инспектор проф. Крис Уити.

Какво е известно за новия вариант на коронавируса B.1.1.529

Какво се знае за новия вариант и къде го има?

Новият вариант е много заразен от досегашните и има голям брой мутации (над 30). Той по-бързо и успешно пробива имунната защита и може да заразява дори преболедували или ваксинирани.  Новият вариант на коронавируса се казва Омикрон - български епидемиолог обясни какво се знае за него

Досега новият вариант е открит в Южна Африка, Ботсвана, Хонконг и Израел. Вирусът проби и в Европейския съюз - Белгия го откри у свой гражданин, който наскоро се е завърнал от екскурзия в Египет. Европа с първи случай на новия южноафрикански вариант на COVID-19

Все повече страни по света налагат забрани за пътуване до Южна Африка в опит да ограничат разпространението на варианта Омикрон. Британските власти забраниха да се пътува до общо 10 държави от региона: ЮАР, Намибия, Зимбабве, Ботсвана, Лесото, Есватини (бившият Свазиленд, б.р.), Ангола, Мозамбик, Малави и Замбия. Пристигащите на Острова от тези дестинации ще бъдат поставени под карантина в хотел за 10 дни. Доц. Околийски: Забраната за полети от Африка не е решение, новият вариант вече е в Европа

"Ако някой е пътувал до тези четири държави или някоя от другите страни в червения списък през последните 4 дни, трябва да се самоизолира и да направи PCR тестове", предупреди здравният министър Джавид.

Българските власти също взеха мерки и наложиха 10-дневна карантина за българите, пристигащи от 7 държави в Южна Африка.

Британските власти започват целево тестване и ще изследват внимателно пробите в двата района, където е открит новия вариант на Covid-19. Хората, които са били в контакт с двамата носители на варианта Омикрон, също трябва да се изолират и да се тестват веднага.

Раздираната от бунтове Европа е уплашена от новата "ботсванска мутация" на COVID-19

Спасението: Ваксинация и спазване на мерките

Все още не е доказано дали новият вариант прави ваксините или лекарствата по-малко ефективни и дали води до по-тежко протичане на болестта. Според британски вирусолози ваксините вероятно ще предпазват от тежък Covid-19 и при варианта Омикрон.

Появата на този вариант във Великобритания прави ваксинирането още по-важно. "Знаем за съществуването на този нов вариант. Все още не знаем достатъчно за него, но от това, което знаем, защитите, които имаме - особено ваксините - са изключително важни", подчерта Джавид.

В случай на нужда британските власти са готови да наложат допълнителни мерки в страната, за да ограничат разпространението на заразата. Британските здравни експерти ще си сътрудничат с държави от цял свят, за да разберат дали новия вариант на вируса се влияе от ваксините. 

"Важно е всеки да вземе разумни предпазни мерки – направете PCR тест, ако имате симптоми, изолирайте се, когато бъдете помолени, носете маска за лице в претъпкани и затворени пространства, проветрете стаите, ваксинирайте се и си сложете бустерна доза възможно най-скоро", съветва главният британски медицински инспектор проф. Крис Уити.

Заразените с Covid в Обединеното кралство отново започнаха да се увеличават в началото на ноември. В петък бяха обявени още 50 091 случая.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Организирал избори в Приднестровието: Молдова гони руски дипломат

Зверското убийство на украинка в Германия, за да отнемат бебето й: Намесена е рускиня (СНИМКИ)

Какво се случва с АЕЦ „Запорожие“? Откриха множество нарушения свързани със сигурността

Нова война между Армения и Азербайджан още тази седмица? Предупреждение от Пашинян

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...