Новият вариант на коронавируса стигна и до Великобритания

6111
Новият вариант на коронавируса стигна и до Великобритания
Снимка: iStock

Новият вариант на Covid-19 настъпва все по-активно в Европа, като вече достигна и Великобритания. Двама души в Обединеното кралство са заразени с опасния нов вариант, наречен Омикрон, съобщи здравният министър Саджид Джавид.

Случаите са открити в Челмсфорд, Есекс и в Нотингам. Инфектираните са пътували до Южна Африка, където най-вероятно са се заразили. Те и семействата им са поставени под карантина, а здравните власти проследяват контактите им, предава BBC. Дойде ли по-лош и страшен коронавирус - внимание към ЮАР

По-късно днес британският премиер Борис Джонсън ще даде официална пресконференция, заедно с главния научен съветник на правителството сър Патрик Валанс и главния медицински инспектор проф. Крис Уити.

Какво е известно за новия вариант на коронавируса B.1.1.529

Какво се знае за новия вариант и къде го има?

Новият вариант е много заразен от досегашните и има голям брой мутации (над 30). Той по-бързо и успешно пробива имунната защита и може да заразява дори преболедували или ваксинирани.  Новият вариант на коронавируса се казва Омикрон - български епидемиолог обясни какво се знае за него

Досега новият вариант е открит в Южна Африка, Ботсвана, Хонконг и Израел. Вирусът проби и в Европейския съюз - Белгия го откри у свой гражданин, който наскоро се е завърнал от екскурзия в Египет. Европа с първи случай на новия южноафрикански вариант на COVID-19

Все повече страни по света налагат забрани за пътуване до Южна Африка в опит да ограничат разпространението на варианта Омикрон. Британските власти забраниха да се пътува до общо 10 държави от региона: ЮАР, Намибия, Зимбабве, Ботсвана, Лесото, Есватини (бившият Свазиленд, б.р.), Ангола, Мозамбик, Малави и Замбия. Пристигащите на Острова от тези дестинации ще бъдат поставени под карантина в хотел за 10 дни. Доц. Околийски: Забраната за полети от Африка не е решение, новият вариант вече е в Европа

"Ако някой е пътувал до тези четири държави или някоя от другите страни в червения списък през последните 4 дни, трябва да се самоизолира и да направи PCR тестове", предупреди здравният министър Джавид.

Българските власти също взеха мерки и наложиха 10-дневна карантина за българите, пристигащи от 7 държави в Южна Африка.

Британските власти започват целево тестване и ще изследват внимателно пробите в двата района, където е открит новия вариант на Covid-19. Хората, които са били в контакт с двамата носители на варианта Омикрон, също трябва да се изолират и да се тестват веднага.

Раздираната от бунтове Европа е уплашена от новата "ботсванска мутация" на COVID-19

Спасението: Ваксинация и спазване на мерките

Все още не е доказано дали новият вариант прави ваксините или лекарствата по-малко ефективни и дали води до по-тежко протичане на болестта. Според британски вирусолози ваксините вероятно ще предпазват от тежък Covid-19 и при варианта Омикрон.

Появата на този вариант във Великобритания прави ваксинирането още по-важно. "Знаем за съществуването на този нов вариант. Все още не знаем достатъчно за него, но от това, което знаем, защитите, които имаме - особено ваксините - са изключително важни", подчерта Джавид.

В случай на нужда британските власти са готови да наложат допълнителни мерки в страната, за да ограничат разпространението на заразата. Британските здравни експерти ще си сътрудничат с държави от цял свят, за да разберат дали новия вариант на вируса се влияе от ваксините. 

"Важно е всеки да вземе разумни предпазни мерки – направете PCR тест, ако имате симптоми, изолирайте се, когато бъдете помолени, носете маска за лице в претъпкани и затворени пространства, проветрете стаите, ваксинирайте се и си сложете бустерна доза възможно най-скоро", съветва главният британски медицински инспектор проф. Крис Уити.

Заразените с Covid в Обединеното кралство отново започнаха да се увеличават в началото на ноември. В петък бяха обявени още 50 091 случая.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа