Новите подварианти на Омикрон тревожат специалистите

5041
Новите подварианти на Омикрон тревожат специалистите
Снимка: iStock

В държавите от Западна Европа наскоро беше регистрирано най-високото дневно увеличение на случаите на COVID-19 от месеци насам, което вероятно ще наруши плановете на хората за лятото, съобщи Анадолската агенция.

Увеличаването на случаите на подвариантите BA.4 и BA.5 на Омикрон предизвика призиви за повишена предпазливост в цяла Европа, която е облекчила почти всички коронавирусни ограничения.

Нужни са специфични бустерни дози срещу Омикрон, твърдят медици

Група американски медицински експерти призоваха за специфични за вируса "Омикрон" подсилващи ваксини тази есен, тъй като се очаква, че ...

"Тъй като държавите в европейския регион отмениха социалните мерки, които бяха в сила преди това, вирусът ще се предава на високи нива през лятото", заяви в неотдавнашна забележка д-р Ханс Клуге, регионален директор на Световната здравна организация за Европа, цитиран от БГНЕС.

Клуге заяви, че последното увеличение на COVID-19 има подобен модел, какъвто се наблюдаваше през последните две лета, и че разпространението се дължи на два фактора: разпространението на нов вариант – „този път подвариантите на Омикрон BA.4 и BA.5, и засилените пътувания, събирания и събития, провеждани през летните месеци".

Той изтъкна, че трябва да се притесняваме от всяко увеличение, наблюдавано при активността на COVID-19 в Европа, и че това е "ярко напомняне, че все още не сме излезли от гората" и че "нарастващата заболеваемост при хора, които са изложени на риск от тежко протичане на COVID-19, ще доведе до увеличаване на хоспитализациите, повече нарушения в основните здравни услуги и за съжаление може да доведе до прекомерна смъртност".

"Високият имунитет на населението и направеният избор за намаляване на риска за по-възрастните хора са от ключово значение за предотвратяването на допълнителни смъртни случаи това лято", каза Клуге. Първото възобновяване се наблюдава в Португалия, където случаите на BA.5 в началото на този месец достигнаха почти 30 000 на ден.

ОЩЕ: Нов подвариант на Омикрон от Индия може да е нова стъпка коронавирусът да стане изцяло нов вирус

Проф. Радка Аргирова: Ще върнем маските през септември, наесен ни очаква нова вълна

Дистанцията, дезинфекцията и маските най-вероятно ще се върнат по-късно през септември месец. Септември или октомври месец ще има нов в...

Междувременно Италия обяви, че ще запази правилата за карантина след седмици на разногласия в правителството и сред здравните експерти. В страната се наблюдава нарастване на броя на инфекциите и хоспитализациите с COVID-19, като само за седем дни броят на новите инфекции се е увеличил с 60%.

Обединеното кралство също преживява третата голяма вълна на заразяване с COVID-19 и според данните, които излязоха миналата седмица, заразените са над 1,7 милиона души, което представлява скок с 43% спрямо предходната седмица. Германия очаква четвърта вълна на COVID-19 през следващите дни, като вариантът Омикрон BA.5 се превръща в доминиращ.

Във Франция всеки ден се съобщава средно за над 50 000 нови случая, като страната ще преразгледа удължаването на COVID-пропуска за международни пътувания във и извън Франция до 31 март 2023 г.

Клуге заяви, че последното увеличение на броя на случаите на COVID-19 в Европа е потвърждение, че пандемията не е приключила и че "СЗО продължава да подчертава значението на тестовете и наблюдението, за да можем да проследим вируса, неговото разпространение и развитие". Той подчерта, че тази информация и анализи продължават да бъдат "от решаващо значение за ефективното приключване на острата фаза" на пандемията.

Според Стивън ван Гухт, ръководител на отдела за вирусни заболявания в белгийския национален институт за обществено здраве и здраве на животните Sciensano, лятната вълна до голяма степен се дължи на "появата на нови варианти в момент, когато в обществото вече няма социални ограничения и имунитетът, предизвикан от ваксините, постепенно отслабва".

Започна бърза процедура по одобрение на ваксина срещу Омикрон

Европейската агенция по лекарствата започна ускорена процедура по одобрение на ваксина срещу коронавируса, разработена от консорциума "...

ОЩЕ: Д-р Илиев: Омикрон ВА.5 е много заразен

Част от антителата, които са били създадени от оригиналната ваксина срещу щама "Ухан" или при предишна инфекция с Омикрон, "вече не разпознават BA.5", казва Ван Гухт. Това дава предимство на BA.5 да се разпространява в популацията", тъй като е по-малко вероятно да бъде инактивиран от антителата при навлизането му в дихателните пътища", добави той.

Нови ваксини, базирани на вариант BA.1, са в процес на разработване за есента. Някои ваксини също така ще комбинират два различни варианта, за да разширят максимално обхвата на човешкия имунитет. "Ваксините винаги ще изостават от най-новите варианти, тъй като еволюцията на вирусите е непредсказуема и протича по-бързо от производството на ваксини", казва Ван Гухт.

Но Клуге твърди, че "въпреки появата на нови варианти, които будят безпокойство, и въпреки че могат да възникнат инфекции сред ваксинирани хора, ваксините срещу COVID-19 продължават да предпазват хората много добре от тежки заболявания". Той заяви, че "поради това най-високият приоритет във всяка страна все още трябва да бъде осигуряването и предоставянето на основната серия и бустерната доза за целевите групи от населението".

Миналата седмица Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) заяви, че въз основа на ограничени данни "няма доказателства, че BA.4 и BA.5 са свързани с повишена тежест на инфекцията в сравнение с циркулиращите варианти BA.1 и BA.2". Но ECDC също така предупреди, че нарастващите случаи могат да доведат до увеличаване на хоспитализациите и смъртните случаи.

Българският представител в ЕМА: Ваксините само срещу Омикрон не са толкова ефективни за други варианти

Ваксините само срещу Омикрон не показват същата ефективност срещу минали варианти и възможни бъдещи варианти както сегашните ковид вакс...

BA.5 може да избегне някои от нашите антитела, но това имунно избягване е частично и "повечето хора все още са защитени от тежко заболяване благодарение на предишна ваксинация или инфекция", каза Ван Гухт. "Част от нашите антитела все още могат да разпознават BA.5, а също така клетъчният ни имунен отговор (Т-клетките) най-вероятно все още може да ни предпази от тежко увреждане на белите дробове", добави той.

Въпреки масивните и неконтролирани вълни на инфекция в Южна Африка и Португалия броят на хоспитализациите и смъртните случаи остава сравнително нисък. Това показва, че повечето хора "все още са сравнително добре защитени от тежки заболявания", каза Ван Гухт.

Науката ясно показва, че пътуването е голям рисков фактор, когато става въпрос за разпространение на вируси и особено на силно трансмисивни вируси като SARS-CoV-2. Държавите, които приеха строг граничен контрол и ограничения за пътуване, успяха доста добре да ограничат разпространението на вируса.

Клуге съветва, че "независимо дали страните облекчават или затягат мерките, всички ние можем да дадем своя принос за собствената си защита и тази на другите, като се ваксинираме и спазваме някои прости практики, като например редовното миене на ръцете, за да намалим риска от заразяване".

По отношение на евентуални по-нататъшни блокирания Ван Гухт твърди, че социалните ограничения или други колективни мерки, включително ограниченията за пътуване, ще забавят разпространението на вируса, но няма да го спрат.

Първи данни за Омикрон ваксината на Moderna - добра новина или лоша новина?

Вариантът Омикрон вероятно не изисква специална бустерна ваксина. Стандартна подсилваща доза има същото ниво на защита, каквото и специ...

Въпреки това Ван Гухт смята, че през следващите летни седмици едва ли ще се сблъскаме с ограничения в пълния смисъл на думата и че през есента и зимата акцентът по-скоро ще бъде поставен върху ваксинацията, тестването, носенето на маски и осигуряването на подходяща вентилация или филтриране на въздуха в закритите помещения, отколкото върху затварянето или строгите ограничения за пътуване или социалните ограничения.

"Нашата надежда е, че това ще е достатъчно, за да се запази капацитетът на системата на здравеопазването. Все пак трябва също така смирено да признаем, че не можем да предвидим с точност тежестта на предстоящите есенни и зимни вълни", каза Ван Гухт.

Клуге потвърди, че "се очаква по-нататъшна еволюция и варианти на вируса, включително варианти, които будят безпокойство, защото продължаваме да наблюдаваме значителна еволюция между и в рамките на вариантите на SARS-COV-2". Въпреки това "траекторията на тази еволюция остава несигурна и характеристиките на бъдещите варианти все още не могат да бъдат предвидени", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа