Ново лекарство срещу COVID-19 с добър ефект в комбинация с ремдесивир

22217
Ново лекарство срещу COVID-19 с добър ефект в комбинация с ремдесивир
Снимка: iStock/Guliver

Проучвания показват, че препарат срещу ревматоиден артрит - барицитиниб (baricitinib) в комбинация с "ремдесивир" дава много добри резултати за лечение на COVID-19. Терапията може да намали значително смъртноста при хоспитализирани възрастни пациенти от средно до тежко състояние. Самото лекарство - барицитиниб, вече получи одобрение за употреба от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата.

Още в началото на февруари 2020 г. авторитетното списание Lancet публикува проучване, което твърди, че барицитиниб може да намали способността на коронавируса да инфектира белодробните клетки. 

Научното обяснение на екип от BenevolentAI в сп. Lancet:

Повечето вируси навлизат в клетките чрез рецептор-медиирана ендоцитоза. Рецепторът, който 2019-nCoV използва за заразяване на белодробни клетки, може да бъде ACE2, протеин на клетъчната повърхност на клетките в бъбреците, кръвоносните съдове, сърцето и, което е важно, белодробните AT2 алвеоларни епителни клетки (фигура). Тези AT2 клетки са особено предразположени към вирусна инфекция. Един от известните регулатори на ендоцитозата е AP2-свързаната протеин киназа 1 (AAK1). Нарушаването на AAK1 може от своя страна да прекъсне преминаването на вируса в клетките, а също и вътреклетъчното събиране на вирусни частици.

При барицитиниб имаме същото свързване. Тъй като плазмената концентрация на лекарството при терапевтично дозиране (или като 2 mg, или 4 mg веднъж дневно) е достатъчна за инхибиране на AAK1, авторите на проучването предлагат тя да бъде изпробвана, като се използва подходяща популация от пациенти с 2019-nCoV, за да се намали и вирусното навлизане, и възпалението при пациенти с вирусна пневмония.

FDA препоръча използването му при лечение на пациенти с COVID-19

До скоро ефектът от лечение с барицитиниб не беше потвърден, но преди дни Американската агенция по контрол на храните и лекарствата FDA разреши употребата му по спешност при хоспитализирани пациенти с COVID-19 девет месеца след публикуването на първоначалната хипотеза на BenevolentAI.

Академик обясни кога да вземаме витамини заради COVID-19 и каза за ново лекарство

Когато сте здрави, когато нямате клинични симптоми, вземате витамини и стимулатори. Когато имате симптоми, не го правите сами, защото м...

Лекарството за ревматоиден артрит, притежавано и продавано от Eli Lilly под търговската марка Olumiant ™, вече е разрешено за употреба в комбинация с ремдесивир при хоспитализирани пациенти с COVID-19, които се нуждаят от допълнителна кислородна или инвазивна механична вентилация.

Решението на FDA се базира на клинични данни, публикувани от проучване в NIAID ACTT-2 . В него се изучава въздействието на комбинирано лечение - барицитиниб с ремдесивир. Контролно проучване ACTT-2 включва повече от 1000 хоспитализирани пациенти. То е започнало на 8 май за оценка на ефикасността и безопасността на барицитиниб плюс ремдесивир спрямо ремдезивир самостоятелно и се е провело проведен в 8 страни, включително Великобритания.

Проучването на NIAID показва, че делът на пациентите, стигнали до вентилация (неинвазивна или инвазивна) или са починали до ден 29 от заболяването, е по-нисък при барицитиниб в комбинация с ремдесивир - едва 23%, в сравнение при терапия само с ремдесивир - 28%.

Има общо 35% по-ниска смъртност в групата, приемаща барицитиниб (5,1% срещу 7,8%).

Това намаляване на смъртността е по-силно изразено при пациенти, получаващи кислород, тъй като смъртността на 29-ия ден е била с 60% по-ниска при тези на допълнителен кислород и 43% по-ниска при тези при високотоков кислород / неинвазивна вентилация.

В Италия започват клинични тествания за ново лекарство срещу COVID-19

Италианската агенция по лекарствата (AIFA) разрешава клинично изпитване за ралоксифен за пациенти с леки симтоми на Covid-19, лекувани ...

Оказва се, че и комбинацията от двете лекарства скъсява с 1 ден времето до възстановяване на пациентите и тяхното изписване от болница. Това се случва 12,5% по-често при тази терапия, отколкото при лечение само с ремдесивир.

Най-голям е ефектът от това лечение при възрастни пациенти, нуждаещи се от допълнителен кислород, и при такива, нуждаещи се от кислород с висока дебит / неинвазивна вентилация.

Препоръчителната доза при болнично лечение, позволена от FDA, е барицитиниб 4 mg веднъж дневно, перорално, в продължение на 14 дни или до изписването от болницата. Разбира се в комбинация с ремдесивир и под лекарско наблюдение.

Паралелно проучване даде още по-добри резултати

Междувременно, паралелно вървят още 13 проучвания в световен мащаб изследват ефекта от лечението на пациенти с коронавирус с барицитиниб.

Работещо лекарство срещу коронавируса в първоначална фаза - с български принос

В цял свят усилията да бъде намерен лек срещу новия коронавирус SARS-CoV-2, който предизвиква болестта COVID-19, стават все по-големи. ...

Екип от експерти от Karolinska Institutet в Швеция, в което са участвали изследователи от Complejo Hospitalario Universitario de Albacete потвръди със свое проучване преди дни, че "барицитиниб" може да блокира навлизането на вируси и да намали смъртността при пациенти в средно до тежко заболяване COVID-19. 

"Имаме удоволствието да съобщим за 71% намаление на смъртността за групата, получила барицитиниб в допълнение към стандартните грижи. Тези резултати са особено обнадеждаващи, като се има предвид, че изследването включва голяма група пациенти в напреднала възраст, група, която често се изключва при други проучвания", обяснява Волкер Лаушке, автор на разработката, доцент по медицина и разработване на лекарства в Катедрата по Физиология и фармакология от Karolinska Institutet.

В проучването 83 хоспитализирани пациенти в Италия и Испания с пневмония, причинена от COVID-19, са лекувани с барицитиниб в допълнение към стандартните грижи. При 17% от тях резултатът е неблагоприятен - смърт или инвазивна механична вентилация. Което е 2 пъти по-малко в сравнение с друга група от 83 пациенти, получили само обичайното лечение и грижи срещу коронавирусната инфекция (35%).

В изследването, публикувано в списание "Science Advances", учените отглеждат миниатюрни човешки органи в лабораторията, наречени органоиди, за да изследват как точно лекарството може да се бори с COVID-19. Констатациите разкриват, че въпросното лекарство може да помогне по два начина: намаляване на увреждането на органи, причинено от възпаление, и блокиране на вируса да попадне в човешките клетки.

Русия патентова лекарство за COVID-19

Федералната агенция за биомедицинска помощ (FMBA) в Русия е патентовала лекарството „Лейтрагин”, което може да предотврати ...

Пациентите, които са имали средна възраст 81 години, понасят лекарството добре с намалено възпаление от първите дни на лечението, според изследователите.

Съобщаваните по-рано странични ефекти от продължителната употреба на барицитиниб, включително коагулопатия и тромбоза, не са били очевидни при нито един от пациентите, вероятно поради лечение с антикоагуланти.

Ревматолози изказват опасения

"От началото на пандемията ние като ревматолози се интересувахме от класа на инхибиторите JAK като перспектива за лечение на COVID-19, но бях изненадан, че барицитиниб е одобрен въз основа на толкова малко данни - поне това, което сме виждали досега - тъй като по-подробните данни все още не са достъпни за нас", каза Касандра Калабрезе, DO, от отделението по ревматологични и имунологични заболявания в клиниката в Кливланд, пред Healio Rheumatology. "Имаме опасения относно безопасността на този клас лекарства при критично болни пациенти."

Скоро се очакват и още по-подробни данни от проучвания за комбинираното лечение на COVID-19 с барицитиниб с ремдесивир.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com