Обиск в централа на още един претендент за президент на Франция

1127
Обиск в централа на още един претендент за президент на Франция
Снимка: Getty Images / Guliver

В централата на френската партия „Национален фронт“ в град Нантер се извършва обиск в рамките на делото за фиктивно трудоустройство на двамата помощници на лидерката Марин льо Пен.

Европейското бюро за борба с мошеничеството (OLAF) установилу, че ръководителката на партийната администрация Катрин Гризе и телохранителят Тиери Лежие са били фиктивно наети като помощници на евродепутатката Марин льо Пен. Гризе е получила 298 500 евро, които Льо Пен е трябвало да върне до 31 яунари. Заплатата на Лежие в размер на 41 500 евро трябва да бъде върната до 28 февруари. Адвокатът на лидерката Марсел Кесалди заяви, не ще оспори тези претенции в Европейския съд. Той също заяви, че предявените изисквания са "политически мотивирана стъпка".

Извършва се обиск в партийната централа на Марин льо Пен

В централата на френската партия „Национален фронт“ в град Ннатер се извършва обиск в рамките на делото за фиктивно трудоус...

Самата Льо Пен се е обърнала към прокуратурата в Брюксел с жалба срещу ръководителя на ОЛАФ и генералния секретар на Европарламента Клаус Веле. Медиите твърдят, че Льо Пен била заявила на следователите на ОЛАФ, че фиктивно е трудоустроила Лежие, за да „сложи в ред заплатите и разходите“. В същото време Льо Пен окачестви това съобщение като „нагла лъжа“. „Никога не съм признавала каквото и да е било пред следователи, които никога не съм виждала“, заяви тя по радио France Bleu.

Неотдавна агенция „Блумбърг“ публикува анализ, в който обясни проблема на Льо Пен. Като евродепутатка тя всеки месец трябва получава 24 164 евро под формата на заплати за нейните помощници. Тези хора трябва да работят върху програмите на ЕС и да живеят в Брюксел, но според разследване на Европарламента лидерката и други законодатели от НФ използват тези пари, за да плащат на хора, които работят за партията във Франция. Европарламентът се опитва да върне около 500 000 евро от парламентарната група на Льо Пен. Това е много голяма сума за Льо Пен, отчитайки финансовите трудности на НФ.

Льо Пен обаче подаде иск срещу Европарламента с довода, че разследването е задействано от нейния политически враг, немският социал-демократ Мартин Шулц, който доскоро бе председател на Европарламента. БГНЕС припомня, че Шулц подаде оставка от този председателски пост, за да спечели друг председателски пост. Той бе избран за лидер на германските социал-демократи, с което ще оспорва на парламентарните избори през септември канцлерския пост на Ангела Меркел. Той обаче е и непримирим противник на еврофобката Марин льо Пен.

Льо Пен обаче може да се сблъска с трудности и във Франция заради начина, по който НФ финансираше предишните си кампании. Партията сключваше сделки с компании, принадлежащи на приятели на лидерката, които отпечатваха агитационни материали и създаваха сайтове. Тя се разплащаше с тях на по-високи цеви, след което принуждаваше правителството да покрива разходите. То е задължено да прави това, ако партиите прескочат определен праг на избирателна подкрепа.

Във Франция хиляди протестираха срещу полицейското насилие

Хиляди хора протестираха във Франция срещу полицейското насилие по призива на антирасистки и други организации, предаде AFP, цитирана о...

Освен това НФ е взимала скъпи кредити от малката партия Jeanne, създадена от самата Льо Пен, и ги е изплащала с пари от държавната хазна след края на поредната кампания.

До момента срещу Льо Пен не са предявени никакви обвинения за финансови машинации, тя дори не е и разпитвана. Но до изборите има достатъчно време, за да бъде направено това. Има достатъчно време, за да се раздуха и скандалът с имуществената декларация на Льо Пен и нейния баща Жан-Мари Льо Пен, който е основателят на „Националния фронт“. В момента тече разследване спрямо тях по подозрение, че са декларирали имущество на по-ниски цени.

Сегашният обиск в централата се извършва в навечерието на президентските избори във Франиця, които са в два тура на 23 април и 7 май. Еврофобката Марин льо Пен е сред водещите кандидати, проучванията показват, че тя ще първа на първия тур, но най-вероятно ще загуби на втория.

БГНЕС припомня, че проблемът с трудоустройството удари и друг водещ претендент за президентския пост – Франсоа Фийон, за който стои основната дясноцентристка партия „Републиканци“. Разкритията, че съпругата му била назначена за негов помощник в качеството му на депутата от миналото десетиление, без обаче да върши работата, за която е получила няколко стотин хиляди евро, най-вероятно ще провалят кандидатурата му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа