Обявиха ли в Швеция секса за официален спорт? Проверка на фактите

8102
Обявиха ли в Швеция секса за официален спорт? Проверка на фактите
Снимка: Getty Images/Guliver

Един от най-популярните и уважавани вестници в Индия "The Times of India" съобщи, че Швеция ще е домакин на европейско първенство по секс. Според материала Швеция е признала секса за официален спорт. А за да се установи кой е шампионът в дисциплината, ще се проведе турнир, по време на който участниците ежедневно ще се "състезават" по шест часа. Назовани са дори датата и мястото на "турнира" - 8 юни в Гьотеборг.

Много други медии тиражираха "новината", а един гръцки портал дори обяви, че на турнира Атина щяла да има свои представители. Германският канал RTL пък публикува и анкета, от която трябва да стане ясно какво мислят хората за признаването на секса за официален спорт.

Столнеберг към Ердоган: Швеция изпълни задълженията си за членство в НАТО (СНИМКИ)

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Анкара да се откаже от противопоставянето си на кандидатурата на Швеция за членст...

Шведското министерство на спорта отрече да съществува подобно събитие. ДВ провери фактите.

Твърдение: Швеция официално е признала секса за спорт и ще проведе първия турнир по секс тази седмица.

Проверка на фактите: Невярно

"Всяка подобна информация е невярна", пише говорителката на Шведската спортна асоциация Анна Зетцман в официална позиция до ДВ. "В момента неверните твърдения, които се разпространяват в някои чуждестранни медии за Швеция, могат да бъдат категорично отречени".

Как започва всичко?

Чавушоглу към Швеция: Изпълнете задълженията си, за да вдигнем възраженията за НАТО

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу отново призова Швеция да изпълни ангажиментите си към Турция, за да вдигне Анкара възраженият...

"Гьотеборгс Постен", един от големите ежедневници в Швеция, съобщава, че зад цялата история стои шведът Драган Братич. Според информацията на вестника Братич е собственик на няколко стриптийз клуба и всъщност искал сексът да стане официален спорт. Той пратил такова искане до спортната конфедерация през януари тази година. Шведската спортна асоциация потвърди за ДВ, че действително във ведомството е получена молба за членство от човек, който твърди, че е част от федерацията по секс. Молбата е била отхвърлена официално през май.

"Шведската спортна асоциация обръща внимание на слуховете, разпространявани от някои международни медии, че федерация по секс е станала част от асоциацията", уточни говорителката Зетцман. "Това е невярна информация, чиято цел е да опетни шведския спорт и Швеция", добавя тя.

Друга влиятелна индийска медия, която е свързана с американския CNBC, даде и "подробности" относно това как човек може да се включи в турнира - публикува включително имейл адреса и сайта на някаква "шведска федерация по секс". Страница с такова име съществува, но линкът отвежда към порнографски уебсайт, където в момента тече обратно броене до "турнира" и се твърди, че той ще бъде излъчван на живо там.

Шведската спортна асоциация категорично отрича да си сътрудничи с каквато и да е секс организация. "Няма федерация по секс в Шведската спортна асоциация", категорични са от ведомството.

Сексът е табу

Блинкен: Сега е моментът за приемане на Швеция в НАТО

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова преизбрания лидер на Турция да се откаже от възраженията си срещу членството на Швеци...

В много държави по света сексът е табу. Скандинавските държави от своя страна са били домакини на някои наистина необичайни състезания - като например носенето на съпруги на ръце и Световното състезание по сауна (което беше прекратено след като един от участниците почина). И въпреки всичко - състезание по секс не е част от този списък.

Редица медии в Южна Азия публикуваха информацията за този "турнир", без да я проверяват. Други пък публикуваха подвеждащи материали. В една от статиите например се обяснява подробно, че знанията по Камасутра ще помогнат на състезателите, които искат да се включат, а накрая разкрива, че "шампионатът" всъщност не е истински.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Рекорден брой мигранти са отишли във Великобритания

Белгия няма да легализира наркотиците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа