Няма да има СЕТА засега, канадският премиер отмени визитата си в Брюксел

3016
Няма да има СЕТА засега, канадският премиер отмени визитата си в Брюксел
Снимка: Getty Images/Guliver

Пълен обрат настъпи в преговорния процес по търговското споразумение СЕТА между Европейския съюз и Канада. Засега поне то няма да бъде подписвано. Канадският премиер Джъстин Трюдо отмени посещението си в Брюксел заради продължаващото буксуване на преговорите, информира Reuters.

Той трябваше да пристигне в столицата на Европа, за да участва в дебата и в крайна сметка споразумението СЕТА да бъде подписано, след като вчера (26 октомври) федерални и регионални лидери се срещнаха, но не постигнаха консенсус по темата. Така разговорите се очаква да бъдат подновени днес (27 октомври), като е възможно Белгия да поиска да не бъде включвана в CETA, която да действа в другите държави от ЕС.

Волония отхвърли ултиматума на ЕС за споразумението с Канада

Ръководителят на парламента на Валония заяви в понеделник, че белгийската провинция отхвърля ултиматума на ЕС да подкрепи споразумениет...

Знаете, ръководителят на парламента на Валония заяви в понеделник (24 октомври), че белгийската провинция отхвърля ултиматума на ЕС да подкрепи споразумението за свободна търговия. "Не е възможно да изпълним ултиматума“, заяви тогава Андре Антоан пред белгийското радио RTL. Той имаше предвид поставения пред Валония краен срок до понеделник вечерта да заяви дали приема споразумението. Крайния срок за решението на провинцията бе наложен от председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

По-рано по време на традиционния Европейски съвет, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отбеляза, че „ако не успеем да сключим търговското споразумение с Канада, не виждам как ще можем да сключваме споразумения с други части на света“.

Actualno.com припомня, че подписването на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) има за идея да свърже единния европейски пазар от 500 млн. души с 10-та по големина икономика в света. Според критици на договора обаче той защитава предимно големите международни инвеститори и може да навреди на малките производители.

Знаете, за да влезе СЕТА в сила, споразумението трябва да бъде одобрено от всичките 28 страни членки на ЕС, след което трябва да бъде ратифицирано и от националните парламенти. Предвиждаше се СЕТА да стане прототип на споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ (TTIP), но преговорите по него спряха през септември заради непреодолими разногласия.

ЕС и Канада решават за споразумението CETA

Европейският съюз и Канада ще решат днес (24 октомври) дали да се проведе планираната среща на върха в четвъртък (27 октомври) за подпи...

Европейските фермери вече изразиха несъгласие, като се опасяват, че агропромишления комплекс на САЩ ще ги разори, ако отпаднат съществуващите търговски ограничения. Срещу СЕТА се обявиха и редица антиглобалистки групи, които виждат в него мозер за налагането на (TTIP). 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа