Обсъдиха създаването на Европейски здравен съюз

1102
Обсъдиха създаването на Европейски здравен съюз
Снимка: Getty Images/Guliver

Пандемията от коронавируса разкри липсата на координация по здравни въпроси в различните страни от Европейския съюз (ЕС). Следователно, създаването на Европейски здравен съюз е все по-необходимо за прекратяване на настоящата криза и за по-добра подготовка за бъдещето. Европейските социалисти организираха виртуален дебат, на който присъстваха различни политически фигури като председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен или испанския министър на здравеопазването Салвадор Ила, съобщава БГНЕС.

„Евронюз“ интервюира някои от участниците. "Пандемията не засяга по един и същи начин цяла Испания, така че ние коригираме мерките според степента на вирулентност на всеки регион. Оценяваме и анализираме много преди да смекчим ограниченията", казва Салвадор Ила, испански министър на здравеопазването. Наложихме много ограничения и забрани, така че хората трябваше да променят ежедневието си изключително, дори да нямаше класическо тотално затваряне", казва Лена Халеннгрен, министър на Шведско здравеопазване.

ЕП настоява за създаването на Европейски здравен съюз

COVID-19 подчерта необходимостта да се даде на ЕС много по-голяма роля в областта на здравеопазването, заявява ЕП в резолюция относно б...

"С правомощията, които имаме в момента, можем да извървим дълъг път по въпроса. От съществено значение е всички граждани на съюза да имат еднакви права на висококачествено здравеопазване на достъпна цена. За съжаление видяхме, че това не винаги е така. Често най-уязвимите имат повече проблеми с достъпа до лекарства или определени лечения. Хората, които са най-засегнати от пандемията, от една страна, са тези с по-малко ресурси, а от друга, възрастните хора “, обяснява Ираче Гарсия, испански евродепутат от социалистическата партия.

„Здравеопазването е много важна национална компетентност. Аз, като шведски министър на здравеопазването, трябва да помня, че здравеопазването е от основно значение за нашата система за социално подпомагане, но разбира се трябва да си сътрудничим, за да гарантираме, че имаме добавена стойност какво означава да бъдеш част от ЕС. Мисля, че въпросът как се отнасяме към ваксината е много добър пример ", казва Лена Халеннгрен, шведски министър на здравеопазването.

Нейният испански колега Салвадор Ила добавя: „Със здравния съюз ще се постигне по-добра координация между европейските държави членки за борба със следващите пандемии и по-големи инвестиции в здравните системи в цяла Европа, както и по-добра готовност. да се обърнем към бъдещето. Този въпрос за здравния съюз е един от ключовите аспекти на социалната държава, много важен проект за ЕС".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа