Оценка от САЩ: Путин действа нерешително във войната с Украйна (ВИДЕО)

5936
Оценка от САЩ: Путин действа нерешително във войната с Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Руският президент Владимир Путин преследва големи цели що се отнася до Украйна – поставянето ѝ под руски контрол, но не предприема или предприема отчасти необходимите действия, за да го постигне. Това гласи временната оценка на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

На първо място, Путин така и не нарежда все още пълна мобилизация в Русия, след като е видно, че Украйна устоява на руснаците в параметрите на т.нар. "специална военна операция" - тоест използване на ограничени като брой руски сили, с нагласа, че украиците бързо ще се предадат. След овладяването на Северодонецк и Лисичанск в началото на юни, 2022 година, руснаците така и не постигат значителен успех на бойното поле – едва в началото на януари падането на Соледар може да се счита за такъв, но преди това Русия загуби единствения голям областен украински град, който беше овладяла – Херсон, загуби и ключовите градове Купянск, Изюм и Лиман. Това обаче така и не доведе до въвеждане на военно положение в Русия, до официално обявяване на война на Украйна и пълна мобилизация. Вместо това Путин поддържа фасада, че войната всъщност е нещо лимитирано - "специална военна операция", макар да почна да говори, че тя ще продължи дълго време. Руският президент не заглуши и силните националистически гласове, които почнаха да го критикуват, че не прави достатъчно, за да спечели Русия.

Специално за мобилизацията в Руската федерация – официално тя си остава "частична", макар да продължава, но де факто след като уж официално (на думи) е приключила, което подсказва, че руският президент все още внимава много каква ще е обществената реакция при пълна мобилизация.

Според ISW, Москва обявява големи планове за военни реформи, но Путин все още не действа решително в тон с обявеното – именно защото за целта трябва пълна мобилизация на практика, а не само на думи.

Освен всичко друго, Путин разчита на изкупителни жертви, когато стане напечено – например частичната мобилизация беше обявена и обяснена на руското общество от военния министър Сергей Шойгу. Постоянните промени в ръководството на руските сили в Украйна също са символ на тази политика.

Всичко това, според експертите от ISW, подсказва, че Путин гледа да избегне пряк сблъсък с НАТО и рискът от ядрена война остава минимален.

Военните действия в Украйна

В сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия няма нещо много различно, но категорично Купянск (Харковска област) и Лиман (Донецка област) са посочени като направления, в които руснаците извършват атакуващи действия. (КАРТА) В района на Купянск има повече на брой артилерийски обстрели от руска страна, отколкото беше обичайно досега – това се потвърждава и от украински данни, и в дневния обзор на руското военно министерство. Обичайно руската военна тактика включва първо обстрели, с които да се разчиства терен и чак след това пехотна атака.

(КАРТА) В Донецка област, при Бахмут руският натиск е най-силен. Украинският щаб съобщава, че удържа при Ивановско (5-6 километра на югозапад-запад от самия Бахмут) и при Парасковивка (на север от Бахмут), но се засилва впечатлението, че лека-полека руснаците напредват и от юг, и от север. Боеве има при жп гара Ступки (тя се пада точно след Парасковивка и Красна Хора – КАРТА) в район Забахмутка на изток, района на гробищата в Опитно на юг (3-4 километра от Бахмут).

(КАРТА) В Луганска област, руснаците също преминават в атака. На север от Диброва, която се намира на 5 километра южно от Кремена, има овладяване на нови позиции от руските части, а на юг от Кремена, в гористата местност вървят тежки боеве. Много важно ще е опазването на Билохоривка, която е отправна точка за бъдещи операции, защото оттам се преминава река Северски Донец.

(КАРТА) В Угледар и Запорожието няма особена промяна, няма и видимо формиране на нови руски ударни групи – засега. Информацията се потвърждава и от популярния руски телеграм канал "Рибар".

ОЩЕ: Украйна очаква нова голяма руска атака до десетина дни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com