Оценка от САЩ: Руснаците издържаха първия по-значим тест в украинската контраофанзива (ВИДЕО)

17731
Оценка от САЩ: Руснаците издържаха първия по-значим тест в украинската контраофанзива (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

В периода 4-8 юни украинската армия отвори по-широк фронт на офанзивни операции в Запорожието и в най-западната част на Донецка област и постигна малки тактически успехи. Това е накратко оценката на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) в дневния му анализ.

(КАРТА) Изрично по отношение на Запорожието като успех е посочено село Работино – фронтът е отворен при линията Мала Токмачка – Полохи, на 15-тина километра югоизточно от Орехов. Целта е Токмак, оттам и Мелитопол. За малък пробив при Работино руски източници говорят още от вчера, телеграм каналът "Операция Z" също го казва. А руският пропагандист Семьон Пегов, списващ телеграм канал WarGonzo, твърди в дневния си обзор, че украинците са имали тактически успех при село Лобково, но то нямало "оперативно значение".

Руски източници: Украинците притискат руснаците в Запорожието (ВИДЕО и СНИМКИ)*

Че определено положението е горещо показват и долните видеокадри - на тях се вижда как украинската артилерия принуждава руските войници да бягат от позиции при Велика Новоселка. Руските военни кореспонденти масово твърдят, че впоследствие позициите са били върнати, но все още няма визуално геолокализирано доказателство, което да го потвърждава:

В анализа на ISW изрично се разглежда как са реагирали руските информационни източници – от военното министерство до военните блогъри. Оценката е, че в крайна сметка има единно мнение: "Справихме се", макар че първоначално е имало пробив на украинците при Работино и Върбово. Изглежда руската армия не е била изненадана специално от бойните действия в това направление и ги е посрещнала достатъчно добре подготвена. Интересен аспект в анализа е, че има руски твърдения, че украинците са предупредили за офанзивата чрез прекалено многото артилерийска стрелба, която да подготви настъплението на механизираните части.

Дотук руската тактика при отбрана е в съответствие с руската военна доктрина – пръв ешелон на защита с минни полета и окопи, който забавя или дори спира вражеска атака и втори ешелон в резерв, който щом интензивността на атаката бъде овладяна, се намесва в боя и действа с цел изтикване на врага назад. Отделно, специално при Орехов 58-ми корпус на руската армия се подготвя за отбрана от няколко месеца и изглежда има повече свежи сили и е по-подготвен, отколкото на други места на фронта. Какви са възможностите на руската армия да се защитава като цяло тепърва предстои да видим.

Със сигурност обаче случващото се в Запорожието не представлява това, което може и на което е способна украинската армия. Тя вече доказа през миналата есен, че може да изпълнява сложни и мащабни операции (в Харковска и Херсонска области), а оттогава бяха обучени още войници и бяха осигурени още западни оръжия. Вероятно такива атаки – по-локални и според успеха им да бъдат развивани в по-мащабен пробив, ще са инструмент в украинската контраофанзива, но планът за провеждане на офанзивата е известен само на висшето украинско командване. Че случилото се в Запорожието представлява само "начални тактически стъпки" в украинската контраофанзива казва и Владимир Новиков, командир на звено в действащия в Запорожка област руски доброволчески отряд "Троя" и носещ позивна Алабай.

Друг изричен извод, който ISW няколко пъти повтаря – да, със сигурност има унищожени западни бронирани машини, те не са неуязвими. Няма вариант, при който украинската армия да започне офанзива и да не претърпи загуби в техника и хора. А че изглежда офанзивата започва личи и от дневната статистика на руските жертви според украинските даннинад 1000 през вчерашния ден. Военни експерти вече коментираха, че когато това почне да се случва регулярно като отчет, значи украинската контраофанзива е започнала.

Междувременно, при Бахмут украинците успяха да си върнат всички позиции на запад от водния канал Северски Донец – това твърдят от полка "Азов". Популярният руски телеграм канал "Рибар" признава, че украинците атакуват – от север при Берховка (5-6 километра северно от Бахмут) и от юг при Клещеевка (7 километра южно от Бахмут), но твърди, че руснаците удържали, обаче "ситуацията остава напрегната". Пегов обаче казва, че при Клещеевка има напредък от украинска страна. Говорителят на украинското командване "Юг" полковник Серхий Черевати коментира, че от юли 2022 година насам 81 000 наемници от ЧВК Вагнер са загинали или са били ранени така, че да не могат да се върнат пак на фронта.

Украинците идват: Нова порция руска паника за Запорожието, подробни кадри от Бахмут (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа