Оценка: Путин показа, че няма да използва ядрено оръжие, а само ще плаши с него

5947
Оценка: Путин показа, че няма да използва ядрено оръжие, а само ще плаши с него
Снимка: Getty Images

Режимът на Владимир Путин очевидно ще използва заплахите за ядрено оръжие в информационната война, която е един от главните елементи на войната в Украйна, но явно няма да се реши наистина да нанесе ядрен удар. Това е оценката в дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) относно снощната среща на Путин с изцяло реформирания и изграден по негово желание Руски съвет за развитие на гражданското общество и правата на човека.

ОЩЕ: Си Дзинпин предупреди Путин да не използва ядрени оръжия в Украйна

Путин: Не сме луди! Знаем какво са ядрените оръжия

Същевременно на фронта в Украйна за пореден ден няма видима промяна, но продължават да се появяват различия между украинските и руските данни. За последните 24 часа има различна информация по отношение на две позиции – в Донецка и Луганска област.

Що се отнася до Луганска област, разликата в украинската и руската информация касае Красная Поповка (Червенопоповка). В сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия за тази позиция, която е на около 6-7 километра север-северозапад от град Кремена в Луганска област, се казва, че има спряна руска атака. Популярният руски телеграм канал "Рибар" пише, че украинската армия опитала "да контраатакува" на запад от селището, но била върната на изходни позиции. Дали е станало така – данните на руското военно министерство са далеч по-мъгляви и се говори единствено за "новини за настъпателни действия" и превзети "изгодни позиции", без изрично уточнение къде и какво. "Рибар" обаче посочва, че при магистралата Макеевка – Площанка (20-тина километра на северозапад от Кремена) украинците владеят положението, което подсказва, че голям руски успех по линията Сватово - Кремена няма.

В Донецка област става въпрос за село Яковлевка, което е позиция до град Соледар. Отново – украинският щаб посочва, че там е отбита руска атака. "Рибар" се кълне, че селото е превзето и върви "прочистване", но в подобен стил беше говорено за Маринка, после за Курдюмовка. Руското военно министерство не обелва и дума, но за сметка на това признава за поредна украинска атака при Курдюмовка – село на 15 километра югоизточно от Бахмут, за което миналата седмица руснаците тръбяха как го превзели и го изкараха голям успех.

Иначе говорителят на украинското командване "Изток" Серхий Черевати съобщи, че руската армия готви атаки в източната част на Харковска област – към Купянск и западната на Луганска област и че украинците активно контраатакуват, за да не допуснат обрат при Сватово. Според ISW руснаците бързат, за да попречат да се развие голяма украинска офанзива с тежка военна техника, защото в тези региони температурите падат и земята замръзва. Не така е в Херсонска област – там вчера имаше измерени температури от 14 градуса по Целзий.

ОЩЕ: Кремъл хем успокоява за втора мобилизация, хем създава условия за такава

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Двама руснаци счупиха рекорда за подкуп в страната, обявиха ги за издирване

Украйна е преди НАТО, помагайте: Призив на генералния секретар на НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа