Оценка: Русия се мъчи да прикрие истинската си следваща цел в Украйна (ВИДЕО)

27115
Оценка: Русия се мъчи да прикрие истинската си следваща цел в Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Интензивността на боевете расте. Руснаците упражняват силен натиск в направленията към Бахмут и Угледар (Въгледар, Вухледар). Хвърлени са значителни сили, руските сили полагат сериозни усилия да пробият защитата ни. Търпят сериозни загуби, но това не ги отказва от плановете им. Това написа в канала си в Телеграм украинският зам.-министър на отбраната Анна Маляр.

На този фон обаче, и предвид активизацията на руската армия в Запорожието, американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната дава интересен прочит на случващото се в дневния си доклад за войната в Украйна. Чрез атаките към Угледар и Запорожието, руснаците опитват да отвлекат вниманието на украинците и да разпокъсат защитата им, за да нанесат удар през Луганска област. Атаките в Запорожието и към Угледар в голямата си част се извършват от щурмови групи от 10-15 души и са построени така, че целят "разтегляне" на украинските защитни линии. Обемът на тези атаки загатва, че търсеният ефект е отвличане на вниманието, смятат от ISW.

Тръстът не за пръв излага мнение, че именно през Луганска област ще има нова голяма руска офанзива. Сега американските анализатори дават като аргумент за такъв сценарий назначаването на генерал Валерий Герасимов за командващ на руската армия в Украйна, както и дислоцирането на Трета механизирана дивизия на руската армия и части на въздушно-десантните руски сили. Тези части не оказват помощ на ЧВК Вагнер в безплодните опити да бъде превзет Бахмут, а се позиционират по линията Сватово – Кремена, където украинският натиск остава силен. За ISW това изглежда като подготовка за бъдеща офанзива – с първоначална цел превземане на цялата Луганска област, връщането на Изюм в руски ръце и бъдещи атаки от север в Донецка област. Американските специалисти обаче не очакват тя да постигне някакъв значим стратегически успех, дори и да бъде изцяло превзета Луганска област.

Военен експерт: "Руската армия се съвзема"

През изминалата нощ беше осъществена поредна по-голяма руска ракетна атака срещу цели в Украйна. Според официалната сутрешна сводка на Генералния щаб на украинската армия през тази нощ (25-ти срещу 26-ти януари) руснаците са извършили 37 въздушни и 10 ракетни удара, включително и в Днипро и Запорожието. Руснаците са извършили и 97 обстрела от реактивни системи на залпов огън, за пореден път са уцелени жилищни сгради в Херсон.

По предварителна информация през нощта руската армия е използвала 24 ударни дрона Шахед-136. Всички те са унищожени от украинската армия.

ОЩЕ: Ракета, най-вероятно руска, удари турски кораб в Херсон (ВИДЕО)

Развитието на военните действия в Украйна

В руското информационно пространство в Телеграм новите атакуващи действия на руските сили към Угледар и Запорожието почнаха да привличат повече внимание. Данните от последното денонощие обаче показват, че няма никакъв голям руски успех и в двете направения.

(КАРТА) По отношение на Угледар, руското военно министерство не казва абсолютно нищо в дневния си обзор. За сметка на това популярният руски телеграм канал "Рибар" твърди, че боевете се случват на югоизток от града, във вилната зона. Това съвпада и с украински данни – че няма влезли в Угледар руски части, макар че в някои руски телеграм канали се тръбеше именно това, с внушения как руснаците превземат бързо всичко, "на нож". Руската атака върви откъм село Павловка, като руснаците използват ракетни системи за залпов огън, за да подготвят плацдарм за пехотна атака.

По отношение на Запорожието, нещата звучат още по-комично за момента. В обзора на "Рибар" се говори буквално как се превземат отделно окопи, като същото се говори и в обзора на руското военно министерство. Показателно е как бившият военен министър на т.нар. ДНР (Донецка народна република) Игор Гиркин пише в Телеграм, че няма достоверни данни руснаците да настъпват и че дори Каменское, за което той също казал, че било превзето от руските войски, всъщност не е превзето, а има боеве. "Това може би е тактическа атака с цел подобряване на позиции, нищо повече", анализира той.

(КАРТА) Що се отнася до Бахмут, впечатление прави, че в сводката на Генералния щаб на украинската армия Клещеевка (7 километра югозападно от Бахмут) е посочена като място, където украинските сили са спечелили битките през последните 24 часа. Това противоречи на данни за падането на позицията, включително височините на запад, включително от украински източници. В района има доста гористи местности, като украинците използват доста дронове, за да локализират настъпващата руска пехота (най-вече ЧВК Вагнер) и да я унищожават. Погледите сега са насочени към Иванивско, на 6 километра западно от Бахмут. Клещеевка и Иванивско са важни, за да не бъде позволено на руснаците да прекъснат пътя между Бахмут и Часов Яр, който е важна логистична линия за защитата на Бахмут.

За втори пореден ден прави впечатление, че украинският щаб докладва за по-малко руски атаки що се отнася до Бахмут – в покрайнините на града и при Роздоловка плюс района на Клещеевка. Това повдига въпроса дали ЧВК Вагнер не преминаха кулминацията на възможностите си засега наистина да застрашат Бахмут.

В Луганска област няма особена промяна на положението. Руснаците опитват с контраатаки да изтласкат украинците от близките им позиции до Кремена. Че нещата са тежки за руските сили показват и геолокализирани кадри, показващи как колона на десантчици от руските ВВС попада в засада в гористата местност до Диброва, на 5 километра южно от Кремена.

Има и геолокализирани кадри на боеве именно в гористата местност южно от Кремена, които подсказват, че украинците продължават да заемат все по-добри позиции там.

ОЩЕ: Русия се активизира с операции по целия фронт в Украйна (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа