Окончателно: Меркел печели, но за пръв път от Втората световна война в Бундестага има националисти

4869
Окончателно: Меркел печели, но за пръв път от Втората световна война в Бундестага има националисти
Снимка: Getty Images/Guliver

Алиансът ХДС/ХСС (християндемократи-християнсоциалисти) начело с досегашния канцлер Ангела Меркел спечели парламентарните избори в Германия. В Бундестага влизат общо 6 партии, съобщиха властите след преброяване на гласовете във всички 299 избирателни райони, предаде БГНЕС.

ХДС/ХСС има 33% от гласовете, на второ място е Социалдемократическата партия на Германия с 20,5% от гласовете, а за първи път в Бундестага, с 12,6% от гласовете влиза дясната "Алтернатива за Германия". Петпроцентната бариера преодоляват и "Свободните демократи", "Левите", както и "Зелените". Свободната демократическа партия се връща в Бундестага с 10,7%, "Зелените" са с 8,9%, "Лявата партия" е с 9,2%.

Германия реши: Меркел печели четвърти мандат

Германия реши - Ангела Меркел ще управлява четвърти мандат. Блокът на федералния канцлер Ангела Меркел Християндемократически съюз/Хр...

Големият провал, с най-лошия в историята си резултат, е за Социалдемократическата партия, за която гласуваха 20,5% от избирателите. Лидерът на партията Мартин Шулц вече обяви, че социалдемократите няма да участват в нова голяма коалиция.

ХДС/ХСС поставят, въпреки победата, антирекорд от 1949 година, когато са първите избори за Бундестаг. Сегашният им резултат е с почти 10% по-лош, отколкото през 2013 година и с около 4% по-лош от прогнозите. За "Зелените" и "Левите" днешният резултат е втори най-успешен в историята им. Свободната демократическа партия на предните избори през 2013 година претърпя поражение и не получи места в парламента, сега резултатът ѝ е от най-високите в историята. Така изглежда единственият възможен вариант за управленска коалиция е между ХДС/ХСС, Свободната демократическа партия и "Зелените" - т.нар. коалиция "Ямайка".

"Алтернатива за Германия" зае второ място във всички избирателни региони на бившата ГДР, освен в два - в Саксония тя се оказа на първо място с 27%.

ХСС очаквано спечели изборите в Бавария, но получи най-ниския си резултат от 1949 година. Социалдемократите заеха първо място в Бремене. Като се отдели и Саксония, където спечели "Алтернатива за Германия", във всички останали региони лидер е ХДС.

Меркел печели - какво следва за Германия?

Пет дни преди парламентарните избори в Германия изглежда, че Ангела Меркел без проблем ще спечели нов мандат като канцлер на Федералнат...

Иначе Меркел победи за осми пореден път в избирателния си район във федералната провинция Мекленбург - Предна Померания. Канцлерът получава 44% от гласовете. На предишните избори тя бе подкрепена от 56,2% от гласувалите германци. Опонентът на Меркел от "Алтернатива за Германия" Ляйф Ерик Холм привлече гласовете на 19,3% от избирателите и зае второ място.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа