ООН: Над 2 милиона стават бежанци след започване на ударите срещу ИД в Мосул

1045
ООН: Над 2 милиона стават бежанци след започване на ударите срещу ИД в Мосул
Снимка: Getty Images/Guliver

Над 2 милиона души ще се превърнат в бежанци заради въздушните удари срещу терористичната групировка „Ислямска държава“, предупреди хуманитарната мисия на ООН в Багдад.

„Най-голямата в света хуманитарна криза може да избухне след започването на бойните действия за освобождаването на иракския град Мосул, превзет от терористите“, заяви координаторът на хуманитарната мисия на ООН Лиз Гранде, пише ТАСС.

17 афганистанци, крили се 2 дни в тръби под пътя край Приморско, бяха задържани

Гранична полиция задържа 17 афганистанци, сред тях и четири деца, които два дни се укривали в тръбите под пътя Ясна поляна-Приморско, к...

Тя уточни, че при настъплението на правителствените войски срещу Мосул стотици хиляди бежанци ще се опитат да избягат от града, което ще доведе до непредсказуеми последици.

В момента иракската армия приключва операцията по възстановяването на контрола над град Фалуджа в провинция Анбар. За няколкото седмици, през които продължи военната кампания, бежанците в този регион набъбнаха до няколко десетки хиляди. Командването на иракската армия вече заяви, че победата над ислямистите във Фалуджа ще стане начало за настъплението срещу Мосул, посочва още БГНЕС.

ИД завладя града на 19 юни 2014 г. и го смята за своя столица в Ирак. В него живеят около 500 000 души.

Междувременно стана ясно, че около 4500 мигранти са спасени само днес във водите на Средиземно море от италианската брегова охрана. Властите са прибрали и тялото на един удавник.

Осем факта за бежанците

Никога досега по света не е имало толкова много бежанци, колкото през 2015. И макар медиите да се съсредоточиха най-вече над бежанския...

„Спасихме общо около 4500 души в 40 различни операции”, заяви говорител на бреговата охрана, цитиран от AFP, който допълни че операциите продължават.

Повече от 10 000 души са намерили смъртта си, опитвайки се да се доберат до европейски бряг през Средиземно море от 2014 година насам, съобщиха от ООН в началото на месеца.

Броят на смъртните случаи рязко се е увеличил през 2016 година. От началото на годината досега са загинали 2814 души, докато за цялата минала година жертвите са 3 771, а през 2014 – 3 500. Това прави общо 10 085 загинали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com