ООН настоява за по-добра защита на работещите в цифровите платформи

966
ООН настоява за по-добра защита на работещите в цифровите платформи
Снимка: Getty Images/Guliver

ООН призова днес за спешни международни разпоредби, осигуряващи справедливи условия за работещите в цифрови платформи - форма на заетост, която се разрасна по време на пандемията. Броят на онлайн платформите, предлагащи работа, се е увеличил пет пъти през последното десетилетие, сочи доклад на Международната организация на труда, цитиран от БГНЕС.

Те варират от приложения за резервации на таксита до услуги, свързващи клиенти с водопроводчик или разработчик на уебсайтове на свободна практика. Намирането на работа чрез такива платформи се разшири по време на пандемията поради нарастващите загуби на работни места и увеличеното търсене на доставки по домовете в държави, в които ресторантите и магазините са затворени. Повишената конкуренция в някои случаи принуждава работниците да приемат по-ниско заплащане за труда си, отколкото преди, сочи докладът. В някои сектори, силно зависими от онлайн платформите, се наблюдава спад в бизнеса, което създава затруднения на шофьорите, които не получават редовна заплата.

Гутериш: Страни използват пандемията за репресии

В понеделник шефът на ООН Антонио Гутериш разкритикува страните, които използват пандемията, за да оправдаят репресиите срещу несъгласи...

Проучване на таксиметровите услуги в Чили, Индия, Кения и Мексико установи, че 9 от 10 шофьори са загубили доходите си заради COVID-19. Някои от тях е трябвало да теглят кредити или да отлагат плащания по сметки, за да се справят. „Седем от десет работници посочиха, че не могат да вземат платен отпуск по болест или да получат обезщетение, ако са тествани положително за коронавирус“, се казва в доклада.

Преминаването на дигитални платформи е предоставило на предприятията достъп до голяма гъвкава работна сила с разнообразни умения, като същевременно предоставя нови възможности за някои демографски данни, включително жени, хора с увреждания и млади, пише в документа. Тези работници обаче имат ограничена защита, тъй като са принудени да спазват условията на платформите,които често се определят едностранно.

Работниците, наети чрез цифрови платформи, често се сблъскват с ограничения за достъп до основните си трудови права, каза генералният директор на МОТ Гай Райдър пред журналисти. Това включва "правото на организиране, свободата на сдружаване и правото на колективно договаряне", добави той.

Работното време често може да бъде дълго и непредсказуемо, докато работниците понякога трябва да плащат комисионна, за да работят за платформа, отбелязва докладът. Част от това работно време остава неплатено като времето, прекарано в шофиране в търсене на клиент при таксиметровите услуги.

Антонио Гутериш определи четирите глобални приоритета

В речта си пред Мюнхенската конференция по сигурността генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изброи четири глобални приоритета за...

В световен мащаб средният почасов доход за лица, работещи чрез дигитални платформи за труд, е не повече от 3,40 долара на час, сочи проучвания, като половината онлайн работници печелят по-малко от 2,10 долара на час. МОТ призова за международно сътрудничество за регулиране на цифровите платформи на труд като единствен начин за ефективна защита на работниците и бизнеса. "Универсалните трудови стандарти са и трябва да бъдат приложими за всички", заяви Гай Райдър

Цифровите платформи за работа генерират глобално приходи от най-малко 52 милиарда долара през 2019 г., се казва в доклада. Но разходите и ползите не бяха равномерно разпределени по целия свят. Около 96 % от инвестициите в такива платформи са концентрирани в Азия - 56 милиарда долара, Северна Америка - 46 милиарда долара, и Европа - 12 милиарда долара. Малко над 70 % от генерираните приходи са концентрирани само в две държави: САЩ - 49% и Китай - 22 на сто. Приходите общо за Европа са едва 11%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Сирски за мобилизацията: Цифрата от 500 хиляди вече е значително намалена

Страховита гледка: Повече от 50 мъртви животни бяха изхвърлени пред магазин в Хемпшир

САЩ не помагат на Украйна военно: Конкретните резултати в полза на Русия (ВИДЕО)

Руската църква нарече войната срещу Украйна "свещена": Част от национално-освободителната война на руския народ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа