ООН обвини Русия в "тежки нарушения на човешките права" в Крим

7224
ООН обвини Русия в "тежки нарушения на човешките права" в Крим
Снимка: Getty Images/Guliver

Руски държавни служители са извършили сериозни нарушения, включително изтезания, на полуостров Крим, се казва в разпространен доклад на ООН. В документа се предупреждава, че положението с човешките права на анексирания полуостров „значително се е влошило” след окупирането му от Москва.

В последния си доклад агенцията на ООН по правата на човека посочва, че след анексирането на черноморския полуостров през март 2014 Русия е започнала мащабни репресии срещу украинските институции и украинската култура.

Турция готова да спре транзита на нефт от Иракски Кюрдистан

Турция може да спре транзита на нефт от Иракски Кюрдистан след референдума му за независимост, който се провежда днес. Това може да ст...

Докладът открива доказателства за „тежки нарушения на човешките права като произволни арести и задържания, принудителни изчезвания на хора, малтретиране и изтезания и за поне една необоснована съдебно екзекуция”.

В доклада върховният комисар на ООН по правата на човека призовава Москва да изпълнява задълженията си на окупационна сила и настоява за разследване на всички случаи на предполагаеми изтезания, отвличания и убийства, в които са замесени членове на руските сили за сигурност и на кримската самоотбрана, информира БГНЕС.

„Налице е спешна необходимост от отчетност за нарушенията и на злоупотребите с човешките права, както и за осигуряване на обезщетения на жертвите”, заяви комисарят на ООН по правата на човека Зейд Раад ал Хусейн.

Основният автор на доклада Фиона Фрейзър каза пред репортери в Женева, че „липсата на безпристрастност на съдебната власт” означава, че съдебната система не дава надежда на онези, чиито права са били потъпкани”.

30 милиона деца по света не могат да се върнат в домовете си заради конфликти, кризи и стихийни бедствия

Около 30 милиона деца по света не могат да се върнат в домовете си заради конфликти, кризи и стихийни бедствия. Това съобщи в четвъртък...

Хиляди затворници са прехвърляни незаконно от Крим в руски затвори, се казва в доклада и се добавя, че поне трима задържани са починали след като не са получили медицинска помощ. Докладът критикува решението на Москва да замени украинските закони в Крим с руски и това, че принуждава хората да станат руски граждани.

Държавните служители трябва да се откажат от украинско гражданство, за да не бъдат уволнени, а кримски жители, които не отговарят на изискванията да бъдат приети за руснаци, са лишавани от основни граждански права. Десетки хиляди души са станали чужденци и заради това се сблъскват с огромни трудности”, посочи Фрейзър.

Тя обясни, че такива хора не могат да притежават земеделска земя, да гласуват и да бъдат избирани, да регистрират религиозна общност, да искат разрешение за провеждане на публични прояви, да заемат длъжности в държавната администрация и дори да регистрират колата си.

Фрейзър съобщи, че в Крим вече почти не се преподава на украински. Служителите на ООН не са били допуснати на полуострова, затова докладът им се базира на интервюта, правени от Украйна в периода 22 февруари 2014–12 септември 2017.

51 държави подписаха договор на ООН за забрана на ядреното оръжие

На фона на разрастването на ядрената криза със Северна Корея 51 държави подписаха договор на ООН, който забранява притежанието на ядр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Руски заплати и отгоре, но няма лекари, учители, инженери в окупираните украински земи

"Мръсното бельо" на арестуван за корупция заместник на Шойгу бързо излиза: Живеел като герой от "Майстора и Маргарита" (ВИДЕО)

"Герой" от "спецоперацията": Бивш наемник на "Вагнер" влиза в затвора за жестоко изнасилване и убийство

Великобритания ще предаде на Украйна за първи път високоточни бомби с лазерно насочване

250 евро великденски добавки за пенсионерите с ниски доходи в Кипър

Съд, ако здравето ти е увредено от мръсен въздух: ЕС напредва с нов закон

Фон дер Лайен с драматично изказване за войната в Украйна и бъдещето на ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа