ООН: Положението с правата на човека в Беларус се влошава

1278
ООН: Положението с правата на човека в Беларус се влошава
Снимка: Getty Images/Guliver

Ситуацията с правата на човека в разтърсената от криза Беларус все още се влошава, заяви в петък шефката на ООН за правата на човека Мишел Бачелет, като обърна внимание на масовите арести, включително на журналисти, и многобройните обвинения в изтезания.

"Съжалявам да съобщя, че след спешния дебат на Съвета на ООН за правата на човека през септември не е имало подобрение в положението с правата на човека в страната," каза тя на съвета, цитирана от АФП.

Беларуският блогър Тихановский остава в ареста до края на февруари

Популярният опозиционен блогър Сергей Тихановский остава в ареста до края на февруари, съобщи РИА Новости. Тихановский е заподозрян в ...

„Напротив, през последните седмици се наблюдава непрекъснато влошаване, особено по отношение на правото на мирни събрания“, каза тя, като посочи, че стотици демонстранти продължават да бъдат арестувани всяка седмица.

След изборите през август Беларус беше обхваната от масови протести, избухнали след като Александър Лукашенко, на 66 г., си осигури шести мандат като президент на бившата съветска република. Опозицията обвинява, че изборите са фалшифицирани и новата звезда на местната политическа сцена Светлана Тихановская - която се кандидатира срещу Лукашенко на мястото на затворения си съпруг - е истинският победител във вота.

През последните седмици властите наложиха интензивни репресии, при които стотици протестиращи бяха задържани, а освен това силовите ведомства пречат недоволните от властта да се събират в централната част на Минск.

Бачелет посочи информациите, че след гласуването на 9 август са били арестувани повече от 27 000 души, а около 1000 са арестувани на 8 ноември и 700 на 15 ноември.

Пак масови неделни арести в Беларус

Правозащитният център "Вясна" съобщи, че има информация за над 384 души, задържани по време на неразрешените протести в Беларус снощи, ...

Върховният комисар на ООН по правата на човека осъди "многобройни и достоверни информации за хора, бити от служители на силите за сигурност по време и след транспортирането им до полицейски участъци или центрове за задържане", предупреждавайки, че подобни инциденти могат да представляват изтезания.

Тя също така изрази особена тревога за "многобройните твърдения за изтезания и други жестоки, нечовешки или унизителни действия в ареста", като посочи около 2000 жалби, подадени до края на октомври.

Сред арестуваните от август са 373 журналисти, включително шестима, които остават в ареста, каза Бачелет, подчертавайки, че адвокатите, свързани с опозицията, също са подложени на натиск, като някои са изправени пред наказателни обвинения, а други са лишени от правата си.

Повечето дипломати, които участваха в хибридната сесия, пригласяха на опасенията на Бачелет, осъждайки полицейското насилие и репресиите срещу протестиращите. Някои, включително Русия, Иран, Куба и Венецуела, застанаха в защита на Беларус Руският посланик Генадий Гатилов напомни на форума за полицейско насилие в редица други страни, включително във Франция и САЩ. "Поборниците на правата на човека са много дискретни по отношение на всичко това", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа