ООН предупреди за нова вълна от украински бежанци

2137
ООН предупреди за нова вълна от украински бежанци
Снимка: Getty Images

Киев и европейските правителства трябва да се подготвят за възможна вълна от хора, бягащи от боевете. Това каза шефът на Агенцията на ООН за бежанците пред АФП. По думите му въпреки многократните предложения за помощ, Русия е предоставила на агенцията само ограничен достъп до украинците там.

„Не мога да правя военни прогнози, това не е моя експертиза“, каза върховният комисар за бежанците Филипо Гранди в украинската столица. „Но едно нещо мога да кажа, всяко изостряне на войната рискува да причини по-нататъшно разселване, по един или друг начин, и ние трябва да сме готови за това", допълни той, цитиран от БГНЕС.

Убийства, сексуално насилие, разселвания: ООН разказа за военните престъпления срещу деца в Украйна

Независимата международна анкетна комисия за Украйна (Independent International Commission of Inquiry on Ukraine), разследваща нарушени...

„Както видяхме навсякъде, в Мариупол, в Херсон, всеки път, когато боевете се засилят, хората естествено ще се опитат да потърсят безопасност“, каза той, имайки предвид две от най-ожесточените битки от почти едногодишното нахлуване на Русия в Украйна. „Казваме на украинското правителство, но също и на правителствата на съседните страни, бъдете готови, бъдете готови за всяка възможност“, допълни Гранди.

Още по темата Украйна – четете тук

Украинските власти предупредиха тази седмица, че руските сили засилват офанзивата си, за да превземат град Бахмут в индустриалния регион Донецк. Журналистите на АФП в разрушения град видяха жители, които досега са издържали битките, но са решили да го напуснат с навлизането на руските сили. Агенцията е изчислила, че боевете от миналия февруари са принудили 8 милиона души да напуснат страната, а други 6 милиона е трябвало да напуснат домовете си в други части на Украйна. Руски служители в райони на Източна Украйна казаха, че около 5 милиона украинци са напуснали страната си за Русия.

Гутериш отново призова талибаните да позволят на жените да се образоват

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш за пореден път призова талибаните да позволят на жените в Афганистан да се образоват, става...

Гранди каза, че докато европейските страни са позволили на неговата организация да работи с онези, които бягат от конфликта, Москва не е била толкова отзивчива. „В Руската федерация имахме много ограничени молби за помощ на украинците“, каза той, ограничен е и начинът за проверка на броя на хората, пристигащи там. „Ние предложихме – и продължаваме да предлагаме – повече помощ, но помощта трябва да дойде с достъп до тези хора и това беше много спорадично и много, много ограничено“, каза Гранди.

Исканията на агенцията за достъп до бежанци, които сега са в Русия, включително непридружени непълнолетни, срещнаха „изключително бавни отговори“, каза той. Въпреки че Москва им е разрешила достъп до някои центрове за временно настаняване, това е само до „много ограничен брой“ центрове в Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа