ООН прие руски проект срещу расизма и героизирането на нацизма

5516
ООН прие руски проект срещу расизма и героизирането на нацизма
Снимка: Getty Images / Guliver

Генералната асамблея на ООН прие руски проект за резолюция за ликвидирането на расизма, расовата дискриминация, ксенофобията и нетърпимостта, както и срещу героизирането на нацизма, съобщава РИА Новости.

На 70-ата сесия на Генералната асамблея и на 70-годишнината от края на Втората световна война документът е получил подкрепата на 133 държави. Против са гласували само САЩ, Канада, Украйна и Палау, 49 членове на ООН са се въздържали (основно страни от Евросъюза).

Русия попречи на ООН да нарече случилото се в Сребреница геноцид

Руската Федерация е използвала правото си на вето по резолюцията на Съвета за сигурност на ООН относно събитията от 1995 година в Сре...

Документът признава "тревожния ръст на случаите на дискриминация, нетърпимост и екстремистко насилие, мотивирани от антисемитизъм, ислямофобия и християнофобия и предубеждение срещу хора, изповядващи други религии и убеждения".

В резолюцията се отбелязва обезпокоеност във връзка с "разпространението в много части на света на различни екстремистки политически партии, движения и групи, включително групи на неонацисти и "бръснати глави", а също расистки екстремистки движения и идеологии", както и по повод "неспиращите опити за оскверняване или разрушаване на паметници, издигнати в памет а тези, които са се борили срещу нацизма в годините на Втората световна война".

В редица национални и местни парламенти се отбелязва увеличението на броя места, заемани от партии с расистки или ксенофобски характер.

Резолюцията призовава страните по света да вземат мерки "по противодействие на всяко честване на нацистката организация СС и всичките съставни части, включително Вафен СС". Отбелязва се загриженост по повод "издигането на паметници и мемориали и провеждането на публични демонстрации с цел прославяне на нацисткото минало, нацисткото движение и неонацизма".

Проект за резолюция за "Боко Харам" бе внесен в СС на ООН

Африканските страни внесоха в СС на ООН проект за резолюция в подкрепа на регионалните усилия за бобра с нигерийската терористична гр...

Документът недвусмислено "осъжда всяко отричане или опит за отричане на Холокоста".

Също така се отбелязва необходимост от всеобща ратификация и ефективно осъществяване на Международната конвенция за ликвидиране на всички форми на расова дискриминация (1965, действа от 1969).

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа