ООН: Светът е загубил над 255 млн. работни места през 2020 година

1144
ООН: Светът е загубил над 255 млн. работни места през 2020 година
Снимка: БГНЕС

През изминалата година пандемията от коронавирус е донесла огромни последици за работните места по света. Това заявиха от ООН, като уточниха, че тяхната загуба е над четвърт милиард, пише БГНЕС.

В ново проучване Международната организация на труда на ООН установи, че през 2020 г. са загубени цели 8,8% от глобалните работни места в сравнение с четвъртото тримесечие на 2019 г. Това се равнява на над 255 милиона работни места на пълен работен ден или „приблизително четири пъти повече от броя на загубените по време на световната финансова криза през 2009 г.“, се казва в изявление на МОТ, цитирано от АФП.

Проучване: Пандемията остави без работа най-много жени и младежи

Пандемията е причина за загубата на четири пъти повече работни места в света, отколкото във финансовата криза от 2008 и 2009 г., твърдя...

"Това е най-тежката криза за света на труда от Великата депресия през 30-те години на миналия век," каза шефът на МОТ Гай Райдър пред репортери на виртуален брифинг. Откакто възникна в Китай преди малко повече от година, вирусът е убил повече от 2,1 милиона души, заразил е десетки милиони други и е смазал глобалната икономика.

Светът е свидетел на "безпрецедентни нива на загуба на заетост" през миналата година, се казва в съобщение на МОТ. Официалната безработица в световен мащаб е нараснала с 1,1%, или с 33 милиона повече души, до общо 220 милиона и световна безработица от 6,5% през миналата година.

Райдър подчерта, че още 81 милиона души не са се регистрирали като безработни, а "просто са отпаднали от пазара на труда". "Те или не са в състояние да работят може би поради пандемичните ограничения или социални задължения, или са се отказали да търсят работа“, каза той. "И така техните таланти, умения, енергия са загубени, загубени за семействата си, загубени за нашето общество, загубени за всички нас", допълни Райдър.

Загубеното работно време през миналата година е свило глобалните доходи от труд с цели 8,3%, съобщи МОТ. Това възлиза на спад от около 3,7 трилиона долара, или 4,4% от общия брутен вътрешен продукт, добавя той.

Появата на няколко безопасни и ефективни ваксини срещу Covid-19 породи надежди скоро светът да успее да овладее пандемията. Но МОТ предупреди, че перспективите за възстановяване на глобалния пазар на труда през тази година са "бавни, неравномерни и несигурни". Организацията посочи неравномерното въздействие на кризата върху работниците по света, което е засегнало жените и по-младите работници много повече от останалите. В световен мащаб загубите от заетост при жените за миналата година възлизат на 5%, в сравнение с 3,9% при мъжете.

МОТ: Това е най-тежката криза в областта на труда от времето на Великата депресия насам

Около 8,8% от работното време в световен мащаб е изгубено през 2020 година заради пандемията. Това е приблизително четири пъти повече о...

Жените по-често работят в по-тежко засегнатите сектори на икономиката, а освен това поемат по-голяма тежест от грижите за децата, принудени да останат вкъщи за онлайн обучение.

По-младите работници също в по-голяма степен са загубили работата си, като загубата на заетост сред 15-24-годишните е 8,7% в световен мащаб, в сравнение с 3,7% при по-възрастните работници. Много млади хора също отлагат опитите да навлязат на пазара на труда предвид сложните условия през миналата година, установи МОТ, предупреждавайки, че реално съществува "твърде голям риск от изгубено поколение".

Докладът също подчертава неравномерното въздействие върху различните сектори, като най-силно засегнати са услугите за настаняване и ресторантьорство, показващи спад в заетостта с повече от 20%. За разлика от тях, заетостта е набъбнала в информационната и комуникационната сфера, както и във финансите и застраховането.

МОТ призова страните да предоставят специална подкрепа на най-силно засегнатите групи и сектори, а също и на сектори, които вероятно ще могат бързо да създадат множество работни места. Тя подчертава необходимостта от повече подкрепа за по-бедните страни с по-малко ресурси за насърчаване на възстановяването на заетостта.

Докладът очертава три сценария за възстановяване през 2021 г. в зависимост от мерките за подкрепа, предоставени на национално и международно ниво. Песимистичният сценарий отчита допълнителен спад от 4,6% в заетостта, а дори най-оптимистичният сценарий очаква заетостта да се свие с още 1,3% през тази година, което съответства на 36 милиона работни места.

Експерт: Гоним вече 13 % безработица, а това не се е случвало от над 15 години

Пандемията се отрази доста тежко върху пазара на труда у нас. Имахме много големи пикове и спадове през миналата година, но стартът на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Сирски за мобилизацията: Цифрата от 500 хиляди вече е значително намалена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа