Операцията по извеждането на бойците от "Азовстал" продължава (ВИДЕО и СНИМКИ)

15726
Операцията по извеждането на бойците от "Азовстал" продължава (ВИДЕО и СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

Късно снощи от металургичния комплекс "Азовстал" в Мариупол бяха изведени първите 264 украински бойци, от които 53-ма ранени.

Не беше възможно да се види кой напуска завода, информира "Настоящее время". Военните бяха качени на автобуси, обозначени с буквата Z. На разпространените кадри се виждаха хора на носилки, някои с превръзки. Укранските бойци ще минат през филтрационните лагери, обособени от руснаците в Новоазовск и Еленовка на територията на сепаратистката Донецка народна репубика. 

Колко бойци остават още в завода не се уточнява. Тази сутрин трябва да са започнали разпитите на първите изведени бойци във филтрационните лагери.

Вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук отбеляза, че хуманитарната операция за спасяване на защитниците на Мариупол продължава и днес. Веднага след като състоянието на ранените се нормализира, те непременно ще бъдат разменени и върнати в Украйна, увери тя. Президентът на Украйна Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение вчера, 16 май, също подчерта, че украинските защитници са нужни на страната живи.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че мариуполският гарнизон е изпълнил бойната си мисия. Докато държаха позициите в "Азовстал", бойците не са позволили на противника да прехвърли група от 17 батальонни тактически групи (или общо около 20 000 души) в други райони. Поемайки върху себе си удара на тези 20 000 души, украинските бойци не са им дали възможност да воюват на друг фронт. По този начин са попречили на руските сили да осъществят плана си за бързо превземане на Запорожие и да си осигурят достъп до административната граница между него и Донбаския регион.

По данни на заместник-командира на полк "Азов" капитан Святослав Паламар от началото на пълномащабната руска агресия гарнизонът в Мариупол е ликвидирал около 6000 руски военнослужещи, включително един генерал, около 78 танка и близо 100 единици друга бронирана техника. Това той каза по време на специален военен панел на Киевския форум за сигурност. Той добави, че има още много непотвърдени данни, които засега не могат да бъдат съобщени.

Паламар подчерта също, че агресорът е хвърлил елитните си части да щурмуват Мариупол. Срещу бойците на "Азов" са били изпратени 150-та дивизия, 68-ми танков полк, 83-та въздушно-десантна бригада, 346-та бригада на ГРУ, спецназ, 22-ра бригада от спецназа на ГРУ, 9-ти полк на морската пехота на ДНР, 810-та бригада на ЧФ, 155-та Тихоокеанска бригада и заедно с това наемници от "Вагнер". Използвана е била от руските сили стратегическа и тактическа авиация. 

ОЩЕ: Лекар от "Азовстал": Оперираме на живо, раните гният (СНИМКИ) 

Юрий Бутусов, главен редактор на Цензор.нет, коментира пред "Настоящее время", че главната задача на върховния главнокомандващ оттук нататък е да спаси живота на тези бойци, които в неимоверно страшни условия са изпълнявали дълга си и са го изпълнили успешно и с чест. Отговорността за съдбата на останалите живи герои от Мариупол сега е на висшето военно ръководство и то трябва да направи всичко възможно те да бъдат спасени, подчерта той.

Междувременно в социалните мрежи бяха разпространени още кадри от живота на бойците в подземията, където на светлината на фенерчета и свещи те са се опитвали в паузите между боевете доколкото е възможно да водят някакъв що-годе нормален живот. На кадрите се вижда как част от здравите бойци играят шах, четат книги. В бункерите има и животни - на едно от видеата се вижда граничарка с нейното куче Соня. Двете също се намират в подземията. 

фейсбук

Два месеца в „Азовстал“ с бебе: Всички го наричаха „ангел“ и вярваха, че ще се измъкнем благодарение на него

Завод „Азовстал“ се превръща в дом и спасителна крепост за 24-годишната учителка по френски Анна, 6-месечния й син Святосла...

Източник: Фейсбук

фейсбук

Източник: Фейсбук

ОЩЕ: Лицата от "Азовстал". Историите на защитниците на Мариупол

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа