Орбан се обяви против помощта на ЕС от 18 милиарда евро за Украйна

3116
Орбан се обяви против помощта на ЕС от 18 милиарда евро за Украйна
Снимка: Getty Images

Унгария ще продължи да се противопоставя на плана на Европейския съюз за пакета от 18 милиарда евро в помощ на Украйна догодина. Тази позиция създаде сериозно напрежение в блока, припомня ABC News.

В интервю за държавното радио премиерът Виктор Орбан призна, че Украйна се нуждае от тази помощ, за да продължи да функционира като самостоятелна държава, но подчерта, че ще блокира плана на ЕС за съвместни заеми за финансиране на пакета. „Въпросът е как да помогнем на Украйна“, каза Орбан. „Едно предложение гласи, че трябва да използваме бюджетите на страните-членки на ЕС, за да теглим заедно нови заеми и да използваме тези пари, за да дадем на Украйна. Ние не подкрепяме това, защото не искаме Европейският съюз да се превърне в общност от задлъжнели държави, вместо в общност от сътрудничещи си държави-членки“, заяви той.

Орбан: Унгария остава против глобалния минимален корпоративен данък

Унгария продължава да се противопоставя на налагането на глобален минимален корпоративен данък. Това заяви премиерът Виктор Орбан пред ...

Орбан предложи всяка от 27-те държави-членки на ЕС да отдели средства от собствения си бюджет, за да предостави помощ на Украйна чрез двустранни споразумения. "Няма да приемем другия план, няма да се съгласим с него, без нас той няма да се осъществи", категоричен бе той.

Следете развитието на войната в Украйна тук

По-рано Орбан посочи, че Унгария е готова да предостави на Украйна помощ в размер на около 170 милиона долара от собствения си бюджет. Според него тази сума няма да навреди сериозно на националните интереси на Унгария.

Пакетът от помощи за Украйна е един от няколкото основни приоритета за ЕС, които правителството в Будапеща блокира или забавя през последните месеци. Някои среди в Брюксел вече изразиха съмнение, че Унгария използва блокиращия си глас като лост за оказване на натиск върху блока да освободи милиарди евро финансиране, които Брюксел задържа след обвинения в корупция. В сряда изпълнителният орган на ЕС заяви, че препоръчва замразяване на 7,5 милиарда евро финансиране за Унгария, докато тя не извърши редица реформи, включително укрепване на съдебната независимост, защита на фондовете на ЕС от корупция и повишаване на прозрачността на законодателството. Окончателното решение за това трябва да бъде взето до 19 декември. Според наблюдатели Унгария има интерес да изпълни препоръките, тъй като икономиката на страната се бори с 21,1% годишна инфлация, която е третата най-висока в съюза.

Какво ще стане, ако ЕС спре милиардите за Унгария?

Унгарското метро е най-старото в континентална Европа. Някои от линиите му се нуждаят от ремонт. Много полезни биха били тук парите от ...

Освен помощта за Украйна, Унгария забави и ратифицирането на кандидатурите на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО. Заедно с Турция, двете страни все още не са гласували одобрение за скандинавските държави. Миналата седмица Орбан обеща, че законодателният орган на Унгария ще проведе гласуване за ратификация в началото на следващата година.

Унгарското правителство се противопоставя и на усилията на ЕС да приеме правило за минимален корпоративен данък от 15% - предложение, което изисква единодушна подкрепа от членовете на блока. Орбан каза в петък, че ще продължи да блокира мярката, описвайки я като „убиваща работни места“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа