Още една опасност от Чернобил

7063
Още една опасност от Чернобил

На днешната 30-а годишнина от катастрофата в Чернобил биолози от университета на Южна Каролина (САЩ) са изяснили какво влияние е оказало йонизиращото лъчение в зоната на отчуждение около Чернобилската АЕЦ и АЕЦ "Фокушима 1" върху дивите животни в тяхната естествена среда.

Оказва се, че радиацията допринася за намаляване на популацията и развитието на такива болести като катаракта. Резултатите са публикувани в сп. Science of The Total Environment.

Русия излиза на митинг в памет на Чернобил

На 26 април се отбелязва поредната годишнина на аварията на Чернобилската АЕЦ. 28 години след катастрофата, последиците от която специа...

Според учените аварията на атомната централа в Чернобил е била катастрофа за околната среда и населяващите я организми, но в същото време тя е създала един вид естествена радиологична лаборатория. Изследователите имат възможност да изучат въздействието на йонизиращото лъчение върху животните, живеещи в дивата природа.

По-рано по време на изпитанията на атомни бомби учените са провели подобни изследвания, оценявайки влиянието на токсичните ефекти на радиацията върху живите организми, но било невъзможно да се проследи как въздейства лъчението на екосистемите и популациите на животни. Дивите животни, за да съществуват, трябва постоянно да търсят храна, а също и да се грижат за себе си, което ги прави уязвими за нови стресови фактори.

Радиобиолозите започнали изследване на зоната на отчуждение в Чернобил през 2000 година, а през 2011 година полевата им лаборатория се разширила, когато възникнала още една зона – край японската атомна централа "Фукушима 1", където се случи още една радиационна авария. Учените са открили, че дивите животни страдат от широк спектър вреда върху техния организъм, възникващ дори на ниско ниво на хронично облъчване.

Един от тези ефекти се явява катаракта. Още по време на ядрените изпитания лекарите забелязали, че хората, подлагани на светлинната и радиационна енергия на взривяващите се бомби, били склонни към развитието на катаракта. Подобни симптоми били открити и при птици и гризачи, при които заболяванията на очите се срещали по-често и били по-тежки, отколкото при хората извън зоната на отчуждение.

Учените подчертават, че катарактата се явява общо следствие от хроничното действие на радиацията и се развива например при пилотите, които летят на голяма височина, или при работници от радиологичната сфера.

Животните около Чернобил често ослепяват от радиацията

Продължителното въздействие на малките дози радиация върху организма на дивите животни в „зоната на отчуждение“ около Черно...

За животните от чернобилската зона било характерно и намаляване на размерите на мозъка, увеличение на случаите на развитие на тумори, снижаване на фертилността, както и разпространеност на аномалии в развитието на птиците. Освен това неблагоприятният радиологичен фон влияе и на числеността на животните.

Учените са забелязали, че популациите на лястовици били по-малко в районите с по-силно замърсяване и те можели напълно да изчезнат, ако не беше миграцията на птиците от други райони.

Радиацията оказва влияние и на окислителните процеси в клетките. Йонизиращото лъчение, както е известно, влияе на ДНК, но то води към увеличение на количеството образуващ се водороден пероксид. Водородният пероксид на свой ред изменя окислително-възстановителния баланс на клетките и влияе на много други биохимични процеси.

Антиоксидантите противодействат на окислителния стрес и това може да е обяснението, защо някои популации са по-малко подложени на радиацията от други.

Видовете, които са способни да регулират съдържанието на антиокислителни вещества в клетките, могат да използват това като защита срещу генетични увреждания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com