Още не сме започнали: Руснаците не търсят мир в Украйна (ВИДЕО)

11962
Още не сме започнали: Руснаците не търсят мир в Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Русия няма никакво намерение да търси мир в Украйна – напротив, мобилизира хора и трупа оръжия. Това констатира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

УНИКАЛНО ВИДЕО: Американци се справят с руски войници в Украйна

По думите на Столтенберг, Руската федерация може да мобилизира още до 200 000 души за атака в Украйна, а отделно трупа арсенал чрез засилване на работата на руския военно-промишлен комплекс и чрез търсене на внос от Иран и Северна Корея. Украинците за пореден път предупреждават, че в Донбас руснаците уплътняват силите си и явно се готвят за атака – най-вероятно през Луганска област. А редица руски телеграм канали повтарят и усилват посланието, че основните руски сили, с които ще се случи нова атака, още не са на бойното поле в Украйна, констатира в дневния си доклад американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Развитие на военните действия в Украйна

(КАРТА) Усилията на руснаците да обкръжат символа на украинската съпротива в Донецка област – Бахмут, продължават. От юг, засега руският напредък е спряно при Ивановско (на 6 километра югозападно от Бахмут). Това се потвърждава от сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия, където след като 3-4 дни се съобщаваше за отбита руска атака и при Ивановско, и при Клещеевка (7 километра югозападно от Бахмут), вече е посочено само Ивановско. От руска гледна точка данните са следните – руското военно министерство не съобщава нищо в конкретика, а популярният руски телеграм канал "Рибар" се е съсредоточил как руснаците вече стигат на запад, в тила на Бахмут, при село Красно. Голямата руска цел е да бъде отрязан пътят Костянтиновка – Часов Яр – Бахмут (Т0504), по който се правят доставки за защитниците на Бахмут, и градът да бъде ефективно обкръжен.

От север, основната точка на боеве са Красна Хора (Червена планина, 5 километра северно от Бахмут) и Парасковивка. За пореден ден украинците казват, че печелят там. "Рибар" пък съобщава, че били превзети "два опорни пункта" на украинската армия в това направление.

По отношение на Авдеевка и Угледар (Въгледар, Вухледар) промяна на ситуацията няма – руските части така и не могат да овладеят Водяне като стабилна позиция (има геолокализирани видеокадри, които навяват на мисълта, че самото селище е превзето, но това не значи нищо за руския напредък, руснаците са блокирани там) и Маринка. С Маринка нещата вече са комични – над месец и нещо "Рибар" говореше как украинските сили били изтикани в западната част, а сега констатацията е: "Продължават интензивните боеве. Трудността да бъде освободено (тоест овладян и окупиран) населеното място става по-голяма заради непрекъснатото снабдяване и прехвърляне на подкрепления на украинската армия в този район".

За Угледар, дори "Рибар" признава, че вече е имало атака на украинските войници срещу руските части, намиращи се на югоизток от града. Руснаците атакуват и от североизток, като се мъчат да превземат въглищната мина Пивденодонбаска, без успех дотук. Има обаче предупреждение от Петро Андрюшченко, съветник на кмета на Мариупол, че в района на града се събират новомобилизирани руски войници и вероятно те ще се включат в атаката на Угледар – той се намира почти по права на линия на север от Мариупол.

(КАРТА) В Луганска област украинците печелят по-добри позиции при Куземивка, на 13 километра северозападно от Сватово. Там и при Новоселовка е париран опит на руските части да контраатакуват.

При Диброва, на 5 километра югозападно от Кремена, украинците и руснаците продължават боевете, като руските сили се мъчат да не позволят на украинските да заемат по-добри позиции за директна атака срещу Кремена.

Оценка: Бавенето на Запада с оръжията за Украйна усложни войната (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Гърция може да прехвърли Patriot на Украйна в замяна на гаранции от САЩ

Русия се надява децата с увреждания също да станат професионални военни: Ето какви подаръци им прави (ВИДЕО)

Риск от голям руски пробив в Украйна: Реалностите (ВИДЕО)

До дъно! Британски пасажери изпиват целия алкохол на самолета за Турция

Венеция въвежда еднодневни билети

Град почти колкото Пловдив иска от Путин обезщетения за наводнение

Зимна буря удари Италия

Рекордьори отново: Русия "изпусна" ракета Х-59 в Белгородска област

Водещ на BBC напусна след скандал с еротични снимки с тийнейджър

Ракети ATACMS и Storm Shadow: САЩ и Великобритания готвят много оръжия за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа