Освободен от „Азовстал“ граничар разказва за отношението на руснаците към пленниците (ВИДЕО)

59910
Освободен от „Азовстал“ граничар разказва за отношението на руснаците към пленниците (ВИДЕО)
Снимка: Державна прикордонна служба України

Освободените от окупираната територия ранени защитници на „Азовстал“ са откарани в болница, където им се оказва необходимата медицинска помощ, съобщава Държавната гранична служба на Украйна.

По време на размяната на военнопленници на 29 юни бяха освободени и 17 граничари, които героично защитаваха Мариупол и държаха позиции в завод „Азовстал“.

Във видео, публикувано на 2 юли, граничарят Павло Пиковец разказва, че се е добрал до „Азовстал“ ранен на 15 април. В оборудваната с подръчни средства болница на територията на завода са извадили осколките, обработили са раните му и му поставили гипс.

В предприятието, обстрелвано от всички страни, Павло остава до деня на излизането от територията на завода – 17 май. По думите му окупаторите са се отнасяли различно към тези, които са били в "Азовстал".

"Искам да забравя всичко, като сън. Няма да кажа, че сме имали някакви мъчения там. С нас, тези от "Азовстал", се отнасяха някак различно. Или ни уважаваха... Или нещо – нещо друго... Или се страхуваха – не знам. Но гледаха на нас като на войни", разказва граничарят.

Пиковец споделя, че надеждата да се върне не го е напускала.

"Знаех, че трябва да се върна, знаех за кого. За жена ми, за дъщеря ми. Те чакат, трябва да се върна", казва той.

Съпругата на граничаря Инна Пиковец разказва, че също не е губила надежда да го види отново у дома.

"Чаках, вярвах. Вероятно никога не съм се молила толкова много през живота си. Благодарна съм на Бог, че ми върна моя мъж", споделя Инна.

На 29 юни стана известно, че в рамките на най-голямата размяна на пленници от 24 февруари насам Украйна си е върнала 144 бойци, от които 95 са защитници на "Азовстал". 43 от тях са военнослужещи от полка "Азов".

Размяната на украински бойци от „Азовстал“ с руски военни е станала по пряка заповед на руския президент Владимир Путин. Това обяви на 30 юни Игор Конашенков, говорител на руското военно министерство, като заяви, че повече от 6000 души се намират в руски плен. По думите на Конашенков руската страна е получила същия брой свои войници в замяна на 144-те украински бойци. Според официалния представител това са предимно военни от самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР.

Татяна Харко, сестра на пленения "азовец" и командир на 36-а отделна бригада на морската пехота Серхий "Волина" Волински, разказва за състоянието на защитниците на Украйна, завърнали се у дома на 29 юни.

Според представителката на Асоциацията на семействата на защитниците на „Азовстал“ освободените бойци са били в ужасно състояние. Те обаче са щастливи, че са успели да се върнат у дома от руски плен. Някои „азовци“ не чуват и не виждат. Всички освободени от плен защитници имат нужда от медицинска помощ, казва сестрата на Волински.

„Почти всички, 99%, са без ръце, без крака. Някой не чува, някой не вижда, но очите са щастливи. Някои момчета говорят със сълзи на очи, други не могат да говорят. Момчетата от тази размяна се нуждаят от неотложна медицинска помощ, от преглед“, разказва сестрата на защитника на „Азовстал“.

Самият Волински не е върнат от плен. По думите на сестра му семейството на защитника няма връзка с него. След като Волински е заловен от руснаците, няма информация за него. Татяна обаче отбелязва, че тя и други близки на „азовците“ се радват на освобождаването на поне част от защитниците, защото всички те са герои.

„Всички ги очакваме с нетърпение и ще направим всичко възможно всички да се върнат у дома“, добавя Харко.

По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руските военни са пленили повече от 2500 украински войници от мариуполския завод "Азовстал".

ВИЖТЕ ОЩЕ: Русия пусна видео с разпит на командира Волина от "Азовстал"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа