Освободиха Пучдемон от затвора, свободен е да напусне Италия

2743
Освободиха Пучдемон от затвора, свободен е да напусне Италия
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон, който бе арестуван вчера в Италия по искане на Испания, беше освободен днес от затвора, съобщава АФП.

Пучдемон, който е член на Европейския парламент, избяга от Испания след гласуването през 2017 г., излезе от затвора в сардинския град Сасари, където бе аплодиран от привържениците си отвън, предаде БГНЕС.

58-годишният лидер на сепаратистите, който прекара нощта зад решетките, е свободен да напусне острова, но трябва да се върне за изслушване през октомври, каза адвокатът му. „Винаги сме смятали, че това може да се случи, но също така знаехме как ще завърши“, каза освободеният Пучдемон пред събраното множество.

Пучдемон е арестуван в Италия, ще бъде ли екстрадиран в Испания?

Европейският евродепутат и бивш каталунски премиер Карлес Пучдемон, който е в изгнание от 2017 година, е арестуван в Италия, съобщи адв...

Съдът в Сасари ще разгледа искането за екстрадиция на Пучдемон на 4 октомври, съобщи неговият адвокат Агостинанджело Марас. Той настоява, че няма основание нито за ареста, нито за екстрадицията на Пучдемон, който през последните години живее в Брюксел.

Испанският премиер Педро Санчес заяви днес, че ще уважава италианската съдебна система, но добави: "Ясно е, че Карлес Пучдемон трябва да бъде изправен пред правосъдието." Арестът предизвика остри упреци от страна на каталунското правителство, като регионалният лидер Пере Арагонес поиска „незабавното освобождаване“ на Пучдемон и заяви, че той ще пътува до Сардиния, за да го „застане до него“.

Това се случи в чувствителен момент - девет дни, след като ляво ориентираното испанско правителство и регионалните каталунски власти възобновиха преговорите за намиране на решение на най-тежката политическа криза в Испания от десетилетия насам. Преди изслушването в петък привърженици на Пучдемон се събраха пред съда в Сасари, като един от тях издигна голям флаг на независима Каталуния.

А в Барселона, регионалната столица на Каталуния, стотици демонстранти се събраха пред италианското консулство, някои държаха импровизирани табели, на които над снимката на Пучдемон пишеше „Свобода“ на каталунски. Други викаха „Освободете нашия президент“ на италиански и развяха знамената на независима Каталуния. 

Испания иска Пучдемон да възстанови 1,9 млн. евро на бюджета

Сметната палата на Испания ще изиска повече от 1,9 млн. евро от бившия лидер на Каталуния Карлес Пучдемон за пропагандиране на сепарати...

Референдумът през октомври 2017 г. бе организиран от сепаратисткото регионално правителство на Каталуния, въпреки забраната от Мадрид, а процесът беше помрачен от полицейско насилие. Няколко седмици по-късно сепаратистите излязоха с декларация за независимост, предизвиквайки огромна политическа криза с Испания, по време на която Пучдемон и няколко други от официалните лица избягаха в чужбина.

Мадрид бързо започна съдебно преследване на каталунските сепаратистки лидери, които останаха, като на девет от тях присъди продължителни срокове затвор. Въпреки че всички бяха помилвани по-рано тази година, Мадрид все още държи Пучдемон и няколко други да се изправят пред правосъдието заради референдума за отцепване от Испания.

През март Европейският парламент свали имунитета на Пучдемон и на двама други евродепутати, през юли решението бе потвърдено от Общия съд на ЕС. То беше обжалвано и по него все още няма окончателно решение от страна на Съда на ЕС.

По-рано днес италианското правителство заяви, че няма да се замесва в делото на Пучдемон. "Процедурата е изцяло от компетенциите на съдебните органи", бе заявено от страна на правосъдното министерство. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа