От 15 януари хиляди французи останаха без зелени сертификати

11313
От 15 януари хиляди французи останаха без зелени сертификати
Снимка: iStock

От събота, 15 януари, зелените сертификати на стотици хиляди французи, които не са получили бустерна доза от ваксината срещу Covid, бяха дезактивирани, съобщи Le Figaro.

„От днес се присъединявам към категорията на гражданите по-ниско качество“, казва 37-годишният Елиас, визирайки речта на президента Еманюел Макрон от предишната седмица. „Това е избор, който не е лесен, но това е моят собствен избор“, добавя той. Преди по-малко от година Елиас се е ваксинирал, смятайки, че това е негов „граждански дълг“, за да защити себе си и останалите. Днес вече ситуацията се е променила и той не мисли така. Правителството не е успяло да го убеди да се инжектира трети път. Нещо повече: „Агресивната им комуникация относно ваксинационния сертификат ме кара да се съпротивлявам“, казва той.

Франция одобри проектозакона за ваксинационните паспорти (ВИДЕО)

Френският парламент одобри окончателно, с последно гласуване на депутатите, проектозакона, въвеждащ ваксинационни паспорти, които прави...

Подобно на Елиас, стотици хиляди французи загубиха т.нар. си  санитарни пропуски на 15 януари. Генералната дирекция по здравеопазване във Франция оцени бройката на 560 000 души. Това са всички онези пълнолетни жители на страна, които не са получили бустерна доза седем месеца след втората си инжекция или след прекарано преболедуване на вируса.

Такъв е случаят и с Патрик, който е военен, пише изданието. Тъй като е ваксиниран още през юни 2021 г., неговият сертификат е бил деактивиран по-рано – още на 15 декември. В неговото положение са много други хора, включително всички граждани над 60-годишна възраст, за които бе поставено изрично това условие. „На 15 декември в 11:45 ч. отидох до бара и сертификатът ми беше активен. В 12:15 ч. в ресторанта той вече беше спрян“, разказва 50-годишният военен. Той обаче твърдо отказва да си сложи бустер, дори ако професията му налага задължителна ваксинация. "Защо? Защото правителството ни лъжеше две години. Защото тази така наречена ваксина не действа освен в тежки случаи”, казва Патрик пред Le Figaro. „Служих на страната си 25 години. Ако демократичната ситуация не се подобри, ще напусна страната”, добавя той.

Подобно на Елиас и Патрик, които са с две дози ваксина срещу COVID, но отказват да си поставят трета доза, Алис, 25-годишна парижанка, изказва недоволството си срещу правителството. Тя казва, че дори да се окаже в положението на „антиваксър“, ще избере да не следва повече „абсурдните ограничения, наложени от властите, за които е трудно да се намери някакво здравно оправдание“. „Моят избор е да не се ваксинирам“, завършва тя.

Сред хората, които губят зелените си сертификати, не всички се противопоставят на разпоредбите, пише още френският ежедневник. Много от тях просто не са разбрали новите условия за удължаване на сертификатите и се чувстват изгубени в безкрайните административни условия, много от които звучат противоречиво и объркващо.

Учителите във Франция на протест заради хаотичните ковид-мерки

Учителите във Франция излязоха на протест, защото според тях правителството не е успяло да приеме съгласувана политика за управление на...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Страховита гледка: Повече от 50 мъртви животни бяха изхвърлени пред магазин в Хемпшир

САЩ не помагат на Украйна военно: Конкретните резултати в полза на Русия (ВИДЕО)

Руската църква нарече войната срещу Украйна "свещена": Част от национално-освободителната война на руския народ

Фатална грешка: Абортираха бебето на жена, обърквайки я с друга пациентка

Катастрофира автобус с ученици в Германия

Туск: Знам, че звучи смазващо, но Европа навлиза в предвоенна епоха

Все повече пострадали след атаката в "Крокус Сити Хол" край Москва

Режисьорът Кристофър Нолан ще бъде посветен в рицарско звание

Милиони британци може да не успеят да се приберат за Великден

Руските ракети поразиха Днепропетровск и Лвов, Полша пак вдигна самолетите си (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com