"Отказващите да се бият ги застрелваха пред очите ни": Разказва избягалият командир на "Вагнер"

6245
"Отказващите да се бият ги застрелваха пред очите ни": Разказва избягалият командир на "Вагнер"
Снимка: Telegram

Избягалият в Норвегия бивш командир на частната военна компания „Вагнер“ Андрей Медведев даде интервю за CNN, в което разкри бруталните действия на паравоенната организация на фронта в Украйна. Той заяви, че именно това го е накарало да премине незаконно границата със скандинавската страна.

Наемниците, командвани от Евгений Пригожин, често са изпращани в битка без никакви указания, а отношението на компанията към новобранците е безмилостно, разкрива Андрей Медведев пред журналиста Андерсън Купър. Избягалият бивш командир е в норвежката столица Осло, където търси убежище.

Взема ли Пригожин подкупи от затворници, за да ги помилва, без да ходят на фронта?

Създателят на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин беше обвинен в опозиционни канали в „Телеграм“...

"Събираха онези, които не искаха да се бият, и ги застрелваха пред очите на новодошлите", твърди той. "Доведоха двама затворници, които отказаха да отидат да се бият, застреляха ги пред всички и ги заровиха направо в окопите, които бяха изкопани от обучаващите се“.

„Вагнер“ на Готвача на Путин се бие в полза на Русия (въпреки разногласията с Министерството на отбраната в Москва) на фронта в Украйна, предимно в районите на Бахмут и Соледар. Тактиката им в стил „камикадзе“ е наетите затворници да бъдат изваждани най-напред при нападение и така те дават най-тежки жертви.

ОЩЕ: Каква е тактиката на ЧВК "Вагнер" в Украйна?

Припомняме, че Медведев, който е бил командир на взвод от „Вагнер“, избяга в Норвегия в средата на януари. Бил е разпитан за участието си в ЧВК, в която е служил няколко месеца. Местните медии в скандинавската страна съобщиха преди дни, че е бил задържан заради незаконното пресичане на границата.

26-годишният Медведев се е бил край Бахмут. Казва, че е докладвал директно на основателите на групата - Дмитрий Уткин и руския олигарх Евгений Пригожин, когото нарича "дяволът". "Ако беше руски герой, той щеше да хване оръжието и да бяга напред заедно с войниците“, твърди избягалият в Норвегия.

Евгений Пригожин: Продавачът на хотдог, издигнал се до върха на военната машина на Путин

След близо десетилетие в затвора възходът на основателя на групата "Вагнер" е необичаен. Но докъде стигат амбициите му? Някои от тези, ...

Андрей Медведев не иска да разкрива какво е правил на фронта самият той. "Вагнер не разполагаше с тактическа стратегия, а войниците съставяха плановете си в движение", казва той. "Нямаше никаква реална тактика. Просто получавахме заповеди за позицията на противника. Нямаше конкретни заповеди как да се държим. Просто планирахме как да действаме, стъпка по стъпка. Кой ще открие огън, какви смени ще имаме...".

Казва още, че е избегнал арест "поне десет пъти" и е избягвал куршуми от руските сили. Пред CNN той споделя, че още на шестия ден от мисията си в Украйна е разбрал, че не иска да се върне за още, след като е станал свидетел на превръщането на войниците в пушечно месо.

Той започна с 10 души под негово командване, като броят им нараства, след като е било разрешено да се присъединят затворници. "Имаше все повече трупове и все повече и повече хора, които идваха. В крайна сметка имах много хора под мое командване", казва Медведев. "Не можех да преброя колко са. Те бяха в постоянно движение. Мъртви тела, още затворници, още мъртви тела, още затворници".

ОЩЕ: Заради големите загуби на ЧВК Вагнер при Бахмут идват редовни руски части (ВИДЕО)

Различни организации твърдят, че на затворниците, които са се записали в армията, е било казано, че ако загинат във войната, семействата им ще получат обезщетение в размер на 5 милиона рубли (71 000 долара). Но в действителност "никой не е искал да плати такива пари", казва Медведев. Той твърди, че много руснаци, които са загинали в боевете в Украйна, са били "просто обявени за безследно изчезнали".

Още не сме започнали: Руснаците не търсят мир в Украйна (ВИДЕО)

Русия няма никакво намерение да търси мир в Украйна – напротив, мобилизира хора и трупа оръжия. Това констатира генералният секре...

"Знаете ли, видях смелост и от двете страни, от украинска страна също, както и нашите момчета... Просто искам те да знаят това", казва още той. Добавя, че сега иска да сподели историята си, за да помогне за изправянето на Пригожин и руския президент Владимир Путин пред правосъдието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Пожар в завод в Москва, който прави ракети за ПВО С-300 и С-400

Грешката във възпитанието на принц Хари, за която крал Чарлз III съжалява и до днес

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Приближен на Урсула фон дер Лайен отказа назначение в ЕК

Британски медици: ДДС върху сутиените е дискриминация срещу жените

Франция кани Русия на годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия, но не и Путин

Запалиха Олимпийския огън на церемония в Гърция (ВИДЕО)

Зеленски подписа закона за мобилизацията: Откога влиза в сила

Заради техническа грешка: Разведоха мъж и жена без знанието им

Важна стъпка: Еврокомисарят Илва Йохансон с коментар за приемането ни в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа