Откриха изчезнала преди повече от 80 години подводница в Егейско море

11613
Откриха изчезнала преди повече от 80 години подводница в Егейско море
Снимка: iStock

След дългогодишни проучвания гръцки изследователски екип откри изчезнала през 1942 г. британска подводница, потънала с 64 души в Егейско море, на дълбочина 203 метра, предаде АНА-МПА.

Подводницата „Триумф “ (HMS TRIUMPH), чиито следи изчезват преди 81 години, е била обект на издирване от различни екипи от Велкобритания, Малта и Русия, които от време на време са посещавали Гърция с цел да я открият, но без резултат.

Заловиха най-голямата колумбийска подводница за наркотрафик

Най-голямата колумбийска "наркоподводница", регистрирана някога - дълга около 30 метра и широка три метра - е била изведена от експлоат...

Мистерията е разгадана от изследователя Костас Токтаридис и неговия екип. „Търсенето на подводницата "Триумф" започна през 1998 г. Това е най-трудната и най-скъпата мисия, която съм изпълнявал в живота си“, каза той в интервю за АНА-МПА.

Токтаридис поясни, че историята на подводницата е „уникална за военноморските хроники, тъй като е неразривно свързана с националната съпротива и тайните служби от онова време, които са действали в периода на окупацията“. За издирването ѝ е било необходимо задълбочено проучване на архивите във Великобритания, Германия, Италия и Гърция.

Подводницата е започнала интензивната си оперативна дейност през май 1939 г. и е извършила общо 20 военни мисии. За първи път се е появила в Егейско море в края на март 1941 г. за да разузнае бреговете на островите Додеканези и да осъществи десант на офицери с канута до брега. Последвали са големи успехи за „Триумф“, сред които потопяването на няколко вражески кораба и на италианската подводница „Салпа“ (SALPA) и спасяването на обсадени войници, които е трябвало да избягат в Александрия, Египет.

На 26 декември 1941 г. подводницата отплава от Александрия за последната си 21-ва мисия, след което е щяла да се върне във Великобритания за основен ремонт и поддръжка. Целта на мисията е била да извърши две специални операции – „Айсинглас“ и „Кони Айлънд“, като освен екипажа на подводницата, вътре е имало и екип на секретните служби.

Американска подводница в Персийския залив скара САЩ и Иран

Военноморският флот на Иран твърди, че е принудил американска подводница да излезе на повърхността, след като е навлязла в Персийс...

Вечерта на 29 декември 1941 г. „Триумф“ навлиза в залива на цикладския остров Деспотико и разтоварва екипа на секретните служби, както и оборудване, в което, наред с други неща, е имало и оптичен телеграф на британското военно разузнаване за връзка с подводниците, предаде БТА. На Деспотико е трябвало да се качат за превоз до Александрия 30 бегълци, но командирът на подводницата лейтенант Джон Хъдарт ги информира, че ще отиде на офанзивна мисия в Егейско море и ще се върне да ги вземе на 9 или 10 януари 1942 г. На 30 декември 1941 г. в 21:21 ч. подводницата съобщава чрез криптиран сигнал, че първата фаза на мисията е завършена успешно. Това е последният изпратен сигнал от „Триумф“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Задължителната казарма се връща в Румъния

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа