Откриха изчезналия кораб с украинско зърно

12049
Откриха изчезналия кораб с украинско зърно
Снимка: iStock

Първият кораб с украинско зърно, който отплава от Одеса на 1 август в рамките на сключеното споразумение с Русия, Турция и ООН, вече е открит. Той е акостирал в пристанище Тартус в Сирия, пише Financial Times, позовавайки се на сателитни кадри.

Плавателният съд „Разони“ беше спрял да предава сигнал за местоположението си рано в петък и до днес бе в неизвестност. Корабът, плаващ под флага на Сиера Леоне и пренасящ 26 500 тона зърнени култури премина успешно проверките в Координационния център в Истанбул, след което се отправи към крайната си дестинация Ливан. Купувачът на стоката обаче отказал покупката заради дългото забавяне, предизвикано от руската блокада на черноморските пристанища.

Затова „Разони“ се отправи към Египет, след като е разтоварил 1500 тона от товара си в Турция. В петък обаче транспондерът му бе изключен. Последният засечен сигнал от него беше край бреговете северозападно от Кипър.

Според сателитни изображения от Planet Labs, с които Financial Times разполага, плавателният съд е хвърлил котва в Тартус този понеделник. Пристанището е дом на руска военноморска база. Сателитни снимки на Европейската космическа агенция показват, че корабът е засечен малко извън Тартус още в събота.

Корабът "Рожен" мина успешно през Босфора

Съвместният координационен център на Турция, Русия, Украйна и ООН разреши преминаването през Босфора на корабите "Рожен" и "Поларнет", ...

Търговията със зърно и храни със Сирия не противоречи на западните санкции, наложени на режима в Дамаск заради продължителната гражданска война в страната. Според търговците на зърно обаче някои кораби избягват да плават открито до страната заради изискванията на финансовите институции.

Снимките на Planet Labs показват, че „Разони“ е бил в сирийски пристанища три пъти миналата година. На моменти отново е спирал да предава сигнали за местоположението си.

До момента 16 кораба са отплавали от Украйна със зърно на борда след сключеното споразумение с Русия, Турция и ООН. Те тръгват от три пристанища – Одеса, Черноморск и Южни.

От Общия координационен център в Истанбул съобщават, че осигуряват безопасен маршрут за украинските кораби, пренасящи зърно, но не ги следят след потеглянето им от Турция. Крайната дестинация може да се променя „в зависимост от търговската дейност, която е под техен контрол“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа