Отвратителен натиск върху Украйна от страна на „съюзниците“: Реакцията на експерти на статията на NYT

37205
Отвратителен натиск върху Украйна от страна на „съюзниците“: Реакцията на експерти на статията на NYT
Снимка: Kremlin.ru

Редица международни експерти, наблюдаващи събитията в Украйна, разкритикуваха редакционната статия на New York Times (NYT) от 19 май 2022 г., авторите на която намекнаха, че Украйна ще бъде принудена да отстъпи територия на Русия, за да сложи край на войната. Експерти смятат, че Кремъл е прибягнал до изпитаната си тактика, използвайки западните медии, пише Гласът на Америка.

Планиран „натиск върху Украйна“ – така реагират експертите на въпросната статия, според която Киев трябва да направи компромис.

С довода, че не е в най-добрия интерес на Америка да се потопи в тотална война с Русия, редакционният екип на NYT пише, че на украинските лидери ще им се наложи да вземат болезнени териториални решения.

„Решителна украинска военна победа над Русия, при която Украйна си възвръща всички територии, завзети от Русия от 2014 г., не е реалистична цел“, посочват авторите на статията. И прибавят: „Г-н Путин е вложил твърде много личен престиж в тази инвазия, за да се оттегли.“

Андерс Аслунд, експерт от Атлантическия съвет, се чуди защо Запада се тревожи за запазването на репутацията на руския президент. „Не разбирам защо някой би искал най-лошият човек на земята в момента – Владимир Путин – да може да запази лицето си? Какъв морал отстоявате? Защо не искате той да бъде победен и лишен от власт така, както го искам аз?", пише той в Twitter.

В друг свой туит Аслунд критикува някои европейски лидери, че флиртуват с Русия. Той се обръща директно към Макрон и Шолц да спрат да "глезят Путин" с телефонни обаждания. "Ако не знаете какво да правите, придържайте се към Хипократовата клетва: "Не вреди!", продължава той.

Американският военен специалист Джон Спенсър, който оглавява отдел за изследвания в Института за модерна война, в профила си в Twitter предлага три условия, след изпълнението на които Украйна може да преговаря за мир с Русия:

"1. Изтегляне на всички руски войски от суверенната територия на Украйна.

2. Завръщането у дома на всеки украински гражданин, отвлечен от Русия.

3. План за плащане на всички разрушения, причинени от незаконното нахлуване на Русия".

Руският политически активист и бивш шахматен шампион Гари Каспаров също излезе с красноречив коментар: "Отвратително. Това е същият натиск върху Украйна от нейните "съюзници", които повтарят линията на Кремъл, че той иска мир, но продължава окупацията и геноцида на Путин. В продължение на 24 часа едни и същи съобщения на Кремъл - в Ню Йорк Таймс, в Би Би Си и от страна на френския външен министър".

Нататък Каспаров пише в Twitter, че това е все същият стар трик на Путин - "вземете една територия със сила и след това призовете за прекратяване на огъня".

Каспаров пише и че Франция се е превърнала в троянския кон на Европа в по-голяма степен, отколкото даже Унгария. "Външният министър на Макрон каза, че Украйна няма да се присъедини към ЕС до 20 години? Франция се превърна в троянския кон в ЕС повече, отколкото Унгария заради влиянието си. Опитва ли се Макрон да направи по-голям териториален подарък на Путин, отколкото неговият предшественик Саркози направи с грузинските земи?", пита той.

Александър Щерба, бившият посланик на Украйна в Австрия, също не скри емоциите си: "Прочетете прословутата редакционна статия на New York Times. Това, което те не разбират е, че очакването за "трудни решения" от Украйна (да отстъпи големи територии) означава масов терор и геноцид в тези отстъпени територии. Не можем да храним крокодила с нашите хора. Затова ще се борим със или без съгласието на New York Times", пише украинският дипломат, цитиран от "Крым. Реалии".

ОЩЕ: "Украйна да отстъпи територии в замяна на мир": Бордът на "Ню Йорк Таймс" вбеси Киев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com