О.з. кап. I ранг Васил Данов: Украйна няма никакво намерение да разговаря с престъпници (ВИДЕО)

5836
О.з. кап. I ранг Васил Данов: Украйна няма никакво намерение да разговаря с престъпници (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и Невидимо

В днешното издание на "Видимо и невидимо: Контрапропаганда" Калин Манолов ни среща с о.з. кап. I ранг Васил Данов - военен журналист, анализатор и политолог.

Васил Данов казва, че украинското разузнаване и украинските власти още от есента на миналата година многократно са предупреждавали, че руските войски подготвят взривяване на язовирната стена на "Нова Каховка". Това е най-голямото техногенно, екологично и хуманитарно престъпление на една държава срещу друга и срещу Европа от 1945 г. насам. Има много евакуирани селища. Под заплаха е и областният център Херсон. Взривяването на язовирна стена е част от защитната тактика на руските въоръжени сили: "Те искат да се предпазят от евентуалното украинско настъпление и второ – заплахата, която възниква за Запорожката атомна централа. Украински специалисти казват, че няма засега заплаха, защото водата от Каховското водохранилище е използвана да охлажда реакторите на 6-те реактора на Запорожката атомна централа, но тя засега разполага и с други водоизточни за охлаждане и те твърдят, че заплаха от ядрен взрив или от някаква опасност за централната няма. Има опасност обаче за рускоговорящото население на Крим, защото се снабдява частично с вода, не изцяло, но при положение, че знаем колко малки са водните ресурси на Крим, какви горещи месеци предстоят, с този акт руското командване обрича на жажда и на мъки своето население."

Анализаторът споделя, че според дипломати и политици е често срещана практика воденето на преговори между воюващите страни, докато текат бойни действия. Но в този случай, това е химерно. "След жертвите, които понесе украинската страна, след военните и човешки престъпления, криминални престъпления, след грабежите и мародерството, които изпитаха украинските граждани, военнослужещите, политиците и самото население нямат никакво намерение, когато и да било, да разговарят с престъпниците, преди те да бъдат изхвърлени от пределите на украинската държава".

Данов припомня факта, че "Рамщайн" - коалицията от държави, подкрепящи Украйна, включва 54 държави и техният общ БВП надхвърля около 75-80 пъти БВП на Руската федерация.

Според Васил Данов престоят още тежки операции и от двете страни. Ако кремълският режим претърпи поражение, руската политическа и военна върхушка ще се опита да се откупи за сметка на сегашния вожд, който е в тежко психическо и здравословно състояние. "Кремълският режим е раздиран от междуособици, засега огласявани от Пригожин, но вече се говори, че има и други лидери, които напират към властта. Поне това, което гледах, беше, че засега Патрушев е силният човек в Кремъл. Като секретар на Съвета по национална сигурност, той обединява информацията и от службите за сигурност, и от армията и твърдят поне, руски и други наблюдатели, че той е човекът, който евентуално би могъл да дърпа конците след Путин или сега, заедно с него".

Твърде възможно е да избухне гражданска война в Русия. В момента има около 30 субекта, големи компании на Руската федерация – олигарси и компаниите им, които формират свои въоръжени сили, вътре в самата Русия, без да дават заявки, че ще пратят тези войски на украинския фронт. Това ще бъде война на олигарси, които ще се борят да спасят имущество си, своя живот и този на семейството си, и след това ще се опитат да захапят по-голяма част от властта.

Целият разговор на Калин Манолов с о.з. кап. I ранг Васил Данов можете да гледате във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа