О.з. кап. I ранг Васил Данов: Украйна няма никакво намерение да разговаря с престъпници (ВИДЕО)

5784
О.з. кап. I ранг Васил Данов: Украйна няма никакво намерение да разговаря с престъпници (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и Невидимо

В днешното издание на "Видимо и невидимо: Контрапропаганда" Калин Манолов ни среща с о.з. кап. I ранг Васил Данов - военен журналист, анализатор и политолог.

Васил Данов казва, че украинското разузнаване и украинските власти още от есента на миналата година многократно са предупреждавали, че руските войски подготвят взривяване на язовирната стена на "Нова Каховка". Това е най-голямото техногенно, екологично и хуманитарно престъпление на една държава срещу друга и срещу Европа от 1945 г. насам. Има много евакуирани селища. Под заплаха е и областният център Херсон. Взривяването на язовирна стена е част от защитната тактика на руските въоръжени сили: "Те искат да се предпазят от евентуалното украинско настъпление и второ – заплахата, която възниква за Запорожката атомна централа. Украински специалисти казват, че няма засега заплаха, защото водата от Каховското водохранилище е използвана да охлажда реакторите на 6-те реактора на Запорожката атомна централа, но тя засега разполага и с други водоизточни за охлаждане и те твърдят, че заплаха от ядрен взрив или от някаква опасност за централната няма. Има опасност обаче за рускоговорящото население на Крим, защото се снабдява частично с вода, не изцяло, но при положение, че знаем колко малки са водните ресурси на Крим, какви горещи месеци предстоят, с този акт руското командване обрича на жажда и на мъки своето население."

Анализаторът споделя, че според дипломати и политици е често срещана практика воденето на преговори между воюващите страни, докато текат бойни действия. Но в този случай, това е химерно. "След жертвите, които понесе украинската страна, след военните и човешки престъпления, криминални престъпления, след грабежите и мародерството, които изпитаха украинските граждани, военнослужещите, политиците и самото население нямат никакво намерение, когато и да било, да разговарят с престъпниците, преди те да бъдат изхвърлени от пределите на украинската държава".

Данов припомня факта, че "Рамщайн" - коалицията от държави, подкрепящи Украйна, включва 54 държави и техният общ БВП надхвърля около 75-80 пъти БВП на Руската федерация.

Според Васил Данов престоят още тежки операции и от двете страни. Ако кремълският режим претърпи поражение, руската политическа и военна върхушка ще се опита да се откупи за сметка на сегашния вожд, който е в тежко психическо и здравословно състояние. "Кремълският режим е раздиран от междуособици, засега огласявани от Пригожин, но вече се говори, че има и други лидери, които напират към властта. Поне това, което гледах, беше, че засега Патрушев е силният човек в Кремъл. Като секретар на Съвета по национална сигурност, той обединява информацията и от службите за сигурност, и от армията и твърдят поне, руски и други наблюдатели, че той е човекът, който евентуално би могъл да дърпа конците след Путин или сега, заедно с него".

Твърде възможно е да избухне гражданска война в Русия. В момента има около 30 субекта, големи компании на Руската федерация – олигарси и компаниите им, които формират свои въоръжени сили, вътре в самата Русия, без да дават заявки, че ще пратят тези войски на украинския фронт. Това ще бъде война на олигарси, които ще се борят да спасят имущество си, своя живот и този на семейството си, и след това ще се опитат да захапят по-голяма част от властта.

Целият разговор на Калин Манолов с о.з. кап. I ранг Васил Данов можете да гледате във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа