Пакетът "Мобилност" мина без българските поправки. Какво следва?

2560
Пакетът "Мобилност" мина без българските поправки. Какво следва?
Снимка: БГНЕС

Станаха ясни резултатите от гласуването в европарламента на пакета Мобилност. Евродепутатите са подкрепили ревизираните правила за условията на труд на водачите без никакви изменения. И трите правни акта, приети от министрите на ЕС през април 2020 г. са минали без да бъдат зачетени предлаганите изменения от българските евродепутати, става ясно от съобщение на институцията. Политическото споразумение със Съвета беше постигнато през декември 2019 г.

Приетите правила ще влязат в сила след публикуването им в Официалния вестник на ЕС през следващите седмици.

Какви са промените?

Поправките касаят три основни промени, целящи да "осигурят по-добри условия за почивка на водачите и да им помогнат да прекарат повече време у дома ". Според евродепутатите пакетът ще позволи и "по-справедлива конкуренция и борба с незаконните практики".

Ревизирани са правила за командироването на водачи, времето на водачите за управление на превозното средство и за почивка, както и по-доброто прилагане на правилата за каботаж (т.е. за превоз на стоки, извършван временно в дадена приемаща държава членка от превозвачи, установени извън съответната държава членка).

Предприятията ще трябва да организират разписанията си по такъв начин, че водачите в международния товарен транспорт да имат възможност да се прибират у дома на редовни интервали (на всеки три или четири седмици в зависимост от работния график). Редовната седмична почивка не може да бъде ползвана в кабината на превозното средство. Ако тази почивка се ползва извън дома, то настаняването трябва да бъде платено от компанията.

Тахографите на превозните средства ще се използват за регистрация на преминаването на граници, с цел борба с измамите. С цел предотвратяване на системния каботаж, ще се въведе „срок на прекъсване“ от четири дни преди извършването на по-нататъшни каботажни операции в рамките на същата държава със същото превозно средство.

За справяне с проблема с т. нар. фирми „пощенски кутии“, транспортните дружества ще трябва да докажат, че извършват значителна част от дейностите си в държавата на регистрация. Новите правила също ще изискват връщането на камионите в държавата на оперативния център на компанията на всеки осем седмици. Леките търговски превозни средства над 2,5 тона също ще трябва да отговарят на нормите на ЕС за транспортни оператори, включително оборудването на микробусите с тахограф.

Новите правила ще осигурят единна, ясна правна рамка с цел предотвратяване на различни национални подходи при заплащането на водачите. Правилата за командироване ще се прилагат за каботажните и трансграничните транспортни операции, с изключение на транзит, двустранните операции и двустранните операции с две допълнителни операции по товарене или разтоварване.

Какво следва?

Росен Желязков: Ако Пакет Мобилност бъде приет, ще заведем дело в Европейския съд

Ако Пакетът Мобилност I бъде приет в настоящия му вид българската страна е заявила готовност да заведе дело в Люксембург пред съда на Е...

Правилата относно командироването ще се прилагат 18 месеца след влизането в сила на правния акт. Правилата относно времето за почивка, което включва прибирането на превозвачите, ще се прилагат 20 дни след публикуването на акта. Правилата относно връщането на камионите и други промени в правилата за достъпа до пазара ще се прилагат 18 месеца след влизането в сила на акта относно достъпа до пазара.

Позицията на българските евродепутати, изразена неведнъж, е че в следващата година и половина ще се положат усилия за коригиране на тези норми. За България най-спорни са правилата, свързани със задължително връщане на товарните камиони в страната на всеки 8 седмици и на шофьорите на всеки четири седмици. Българските евродепутати настояват водачите сами да определят - къде да прекарват задължителната си почивка.

"Надеждите ни са в Европейската комисия, която заяви, че въпреки че сама е предложила тези мерки, не е имала това предвид, не е искала да се връщат камионите, не е искала да задължава шофьорите задължително да са на адреса си по лична карта във всяка от техните почивки и заяви, че в тази година и половина, в която част от мерките на пакет "Мобилност" няма да се прилагат, ще има преходен период, ще ги обезсили с ново законодателно предложение", заяви евродепутатът Андрей Новаков от ЕНП.

Възможни са и действия пред съда на ЕС. На ход са правителствата на страните - противници на пакета, сред тях и България. Литва и Полша вече заявиха, че са готови да действат.

"Това е финалът само в ЕП. От тук насетне заявките са, че тази борба ще продължи в съда на ЕС и в ЕК. Общо 9 държави са заявили , че не подкрепят пакет Мобилност. Дали всички те ще внесат жалба в съда, не знам, но е достатъчно да го направи ядрото - от България, Кипър, Балтийските държави. Малко съм разочарован от позицията на гръцките колеги, но явно този бранш не е така добре развит там", обясни още Новаков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа