Папа Франциск: В ход е световна война, а не между Русия и Украйна

6595
Папа Франциск: В ход е световна война, а не между Русия и Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

Папа Франциск към събратята йезуити по време на пътуване до Казахстан: "Украйна е жертва, но виждам, че има конфликт между империалистите, които или се чувстват застрашени, или са в упадък. Това не е каубойски филм, в който има добри и лоши", пише италианското издание Corriere Della Sera.

„Води се война и мисля, че е грешка да мислим, че имаме каубойски филм с добро и лошо. Грешка е да мислим, че това е конфликт между Русия и Украйна. Не. Това е световна война."

Фон дер Лайен: Наш дълг е да застанем на страната на Украйна

Дълг на нашето поколение е да застанем на страната на Украйна, защото тя се бори да определи своето бъдеще. Това заяви председателят на...

Четвъртък, 15 септември. Астана, Казахстан. Папа Франциск, както винаги, не пропусна възможността да разговаря очи в очи с местните йезуити – 19-те отци от „руския регион“ на Обществото на Исус, който включва Русия, Беларус и Казахстан. Братята попитали папата йезуит какво мисли за геополитическата ситуация. Папа Берголио обяви, че се води световна война, а след това йезуитите попитаха за причините за нея. "Жертвата на конфликта е Украйна. Въпросът е по-скоро защо войната не можа да бъде избегната", отговори папата. "Войната в известен смисъл е като брак. За да се разбере, е необходимо да се проследи динамиката на развитието на конфликта", отбеляза той. "Има международни фактори, които провокираха войната. Спомням си как един държавен глава ми изрази загрижеността си през декември миналата година, защото НАТО лае пред портите на Русия, без да разбира, че руснаците също мислят имперски и ги е грижа за сигурността на границите. Той се опасяваше, че това може да предизвика въоръжен конфликт и два месеца по-късно той започна”. (Разговорът е публикуван в Civiltà Cattolica).

"Като цяло, като говорим за причините, не можете да се занимавате с опростяване. Виждам империализма в конфликт. Когато се почувстват застрашени или отпадат, империалистите започват да реагират, мислейки, че решението е да се води война, за да се компенсира, а също и да се продават и тестват оръжия, заключи Берголио.

Изявленията на папата никога не са били толкова обезпокоителни: „Някой казва например, че Гражданската война в Испания е била необходима, за да се подготви Втората световна война. Не знам дали това наистина е така, но защо не. Не се съмнявам обаче, че вече преживяваме Третата световна война. Виждали сме три такива войни за един век: през 1914-1918 г., през 1939-1945 г. и сега. Нарича се „освобождаване на сърцата от омраза“, добави папата. "От самото начало до вчера постоянно говорих за този конфликт, особено като отбелязах страданието на Украйна. В деня на независимостта на Украйна нейният държавен флаг беше издигнат на площад "Свети Петър" и аз самият, разбира се, говорих за това. за страданията и на двата народа - украинци и руснаци. Когато има войни хората страдат. Нещастните хора винаги плащат. Ето откъде идва омразата. Този, който води война, забравя за човечеството и не мисли как живеят конкретните хора. За него егоистичните интереси и власт са над всичко. Истинските жертви на всеки конфликт са обикновените хора, които плащат с кожата си за глупостите на войната“, каза папата.

Припомняйки какви стъпки той лично е предприел за диалог през тези месеци на конфликт, папата каза, че понякога възникват недоразумения: "Когато споменах момичето, което загина при експлозията, те веднага забравиха какво казах преди. Обърна се внимание само на това изявление. Но разбирам реакцията на хората: те страдат ужасно. Бих искал да ви напомня, че в деня след началото на конфликта отидох в руското посолство."

ЕС отхвърля "референдумите" в Украйна и обявените резултати

ЕС отхвърля незаконните "референдуми" в Украйна, свикани от Русия, както и подправените резултати. Това написа в Twitter върховният пре...

Това беше необичаен жест: папата никога не отива в посолства. Той лично приема посланиците и то само когато те му връчват акредитивните писма, а също и след края на мисията им, на церемония за сбогуване. Казах на посланика, че бих искал да говоря с президента Путин само ако той ми даде дори малка възможност за диалог. Освен това бях домакин на украинския посланик и два пъти говорих по телефона с президента Зеленски. Изпратих кардиналите Черни и Краевски в Украйна, за да изразя своята солидарност. На посещение беше държавният секретар монсеньор Галахър. Присъствието на Светия престол в Украйна е необходимо за помощ и подкрепа. Това е начин за изразяване на съпричастност. И аз мислех да отида. Но ми се струва, че волята Божия е да не отивам там точно сега. Ще видим, може би по-късно."

Папата добави: "При мен дойдоха украински пратеници. Сред тях беше заместник-ректорът на Украинския католически университет, придружен от президентския съветник по религиозните въпроси. Разговаряхме и обсъдихме списък с повече от 300 затворници. Те ме попитаха какво мога да направя за техния обмен. Веднага се обадих на руския посланик, за да видя какво може да се направи и дали е възможно да се ускори процесът. Когато украинският католически епископ дойде при мен, му подадох документа с моите изявления по темата. Прочетете всичките ми изявления! Пресслужбата ги има. Но бих искал да кажа, че няма нужда да защитавате папата, а хората да чувстват грижа от вас, братята на Папата. Ако папата бъде неразбран, той не се ядосва, защото много добре разбира страданието“.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа