Паси: НАТО приравни Путин към терористичната заплаха

4081
Паси: НАТО приравни Путин към терористичната заплаха
Снимка: БГНЕС

НАТО приравнява Владимир Путин към терористичната заплаха. България обича да бъде шпионирана от Русия - най-голямата шпионска база на руснаците е на 30 км от границата ни в Ниш. В българското ДНК е залегнала "политиката на снишаване". Китай беше отркоен като новият "смарт противник", с когото НАТО трябва да има диалог. Това бяха някои от изводите на председателя на Атлантическият клуб в България Соломон Паси след срещата на върха на НАТО в Лондон, които той разви пред НОВА тв.

За Русия и НАТО: "Това, което се очерта в Лондонската среща е, че най-голямата заплаха за НАТО се очертава президентът Путин. Той се приравнява към терористичната заплаха и затова беше казано, че към Русия, НАТО трябва да се отнесе с "масивна отбрана" и "диалог", разбира се. Аз си спомням преди 30 г. Лондонската декларация на НАТО, тогава Вьорнер говореше за нея. В нея е посочено, че Москва вече не е заплаха. Той беше супер щастлив и радостен, горд от това. България тогава беше още член на Варшавския договор и Вьорнер ни каза - вижте, Москва вече не е заплаха за нас. Днес нещата се преобръщат. И те започнаха да се преобръщат първо с анексирането на Северните територии на Грузия, а след това и с анексията на Крим.", разви анализа си Соломон Паси.

Соломон Паси: Няма как да откажем на НАТО, ако поискат да оставят военна техника

Разгръщането на военна техника е необходимост, а не е по желание. Хубаво е, че вече има повече страни членки на НАТО, в които вече има ...

За руския шпионаж и България: "Руският шпионаж не е случайност. Той е много добре планирана глобална операция.", започна председателят на Атлантическия клуб в България."Имам чувството, има такова обществено мнение и у властите се забелязва - нашите власти обичат руския шпионаж. Обичат България да бъде шпионирана от Москва. Има една такава любов", иронично коментира темата Паси.

"Това, че Путин е изгонил един - двама български дипломати не е толкова страшно. Путин е благодарен на България за това, че България пуска руските самолети със руско оръжие да отиват в Сърбия, където на 30 км в територията в град Ниш е най-голямата шпионска централа на Русия. Най-голямата шпионска централа на Русия е само на 30 км от България и тя искаше и не знам дали е получила дипломатически статут в Сърбия. Как да не е радостен?" , продължи тезата си Паси. Не изглежда като благодарен, контрира го Виктор Николаев. "Не, не, не това с изгонването на дипломати е пинг-понг. Това са стандартни действия. Вие изгонихте, ние ще изгоним. Вие - по-ниско ниво, ние ще изгоним по-високо ниво", категоричен беше бившият външен министър на България.

"Това, за което малцина обвиняват Тодор Живков, а трябва, е политиката на снишаването. Той за много неща трябва да бъде обвиняван. Но политиката на снишаването влезе в българското ДНК. Българското ДНК носи тази политика. И това виждаме и днес с руските самолети и ако щете и с тоя Турски поток, който е голям удар по България. "Турски поток" е един много сериозен проблем за България, защото вместо да диверсифицираме енергийната си политика - източници, доставчици и пр., ние даваме още на Русия. Добре е да са повече и различни (доставчиците и маршрутите за доставки), но те са повече и еднакви", каза още Паси.

За новият смарт - противник Китай:  "Това, което НАТО реши за Китай - е, че страната е "предизвикателство". Не "заплаха" като Русия, а "предизвикателство". Необходим е "диалог". И областта, в която е най-интересен Китай в момента е изграждането на 5G мрежата. Тук  ролята на Hauwei, защото Китай се превръща в смарт - противник, за разлика от Русия, която трови. Русия трови Скрипал, Русия трови Гебрев, Русия прави какво ли не по времето на Brexit. Русия е зад всичко в Каталуния и Барселона. Русия е зад Льо Пен във Франция. Зад всичко това е президентът Путин. Китай има едно смарт,  интелигентно поведение. Той планира как да проникне на Запад, чрез 5G мрежата, което е интересен и дългосрочно опасен подход."

НАТО е готова за диалог с Русия от позицията на „силно сдържане”

По време на срещата на върха в Лондон държавите от НАТО успяха да одобрят отбранителен план за Балтика. По-рано Турция се противопостав...

"Все по-важно става създаването на нов съвет НАТО-Китай - нещо, за което Атлантическият съюз говори от доста време.", коментира още Соломон Паси.

Като голяма победа за страната очерта председателят на Атлантическия клуб влизането на България в "клуб 2%": "Добрата новина е че България влезе в "клуб 2%". Това са 9-те държави, поканени от президента Тръмп на обяд, по повод това, че те са постигнали 2% от БВП за отбрана. Това е нещо като НАТОвският Шенген или НАТОвската Еврвозона. Там ще се взимат важни решения за нарпед и България е в тази ексклузивна група. Не хваля правителството за щяло и нещяло, но в този случай трябва да се отдаде дължимото на тези, които направиха сделката за F-16, защото това ни вкара в този клуб.", каза Паси.

"Когато си купите ключалка или си сложите СОТ в апартамента какво хубаво ви се е случило? Не го слагате, за да вис е случи нещо хубаво, а за да не ви се случи нещо лошо. Така че военните разходи са част от охраната, не са част от социалните придобивки. Това го прави всяка държава, дом и кооперация."

Ролята на НАТО и Турция: "Ролята на НАТО не е да регулира отношенията между членовете си, а да направи така, че те да не воюват. Това, което НАТО прави е, че няма война между страните - членки в последните 30 години, които ние помним. Няма мащабна война в Европа и в рамките на НАТО. И трето, няма страна-членка на НАТО, нападната от друга държава. САЩ бяха нападнати от терористи, но не и от друга държава.

Путин: Разширяването на НАТО е опасно за Русия

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че приближаването на НАТО до границата на Русия представлява заплаха за сигурността на стран...

Паси е доволен, че НАТО най - после обръща внимание и на космоса: "НАТО каза: Космосът се превръща в наша оперативна зона за действие. Арктика е важна тема и връзките с Австралия, Нова Зеландия и Корея са нов приоритет."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа