Паси: НАТО приравни Путин към терористичната заплаха

4102
Паси: НАТО приравни Путин към терористичната заплаха
Снимка: БГНЕС

НАТО приравнява Владимир Путин към терористичната заплаха. България обича да бъде шпионирана от Русия - най-голямата шпионска база на руснаците е на 30 км от границата ни в Ниш. В българското ДНК е залегнала "политиката на снишаване". Китай беше отркоен като новият "смарт противник", с когото НАТО трябва да има диалог. Това бяха някои от изводите на председателя на Атлантическият клуб в България Соломон Паси след срещата на върха на НАТО в Лондон, които той разви пред НОВА тв.

За Русия и НАТО: "Това, което се очерта в Лондонската среща е, че най-голямата заплаха за НАТО се очертава президентът Путин. Той се приравнява към терористичната заплаха и затова беше казано, че към Русия, НАТО трябва да се отнесе с "масивна отбрана" и "диалог", разбира се. Аз си спомням преди 30 г. Лондонската декларация на НАТО, тогава Вьорнер говореше за нея. В нея е посочено, че Москва вече не е заплаха. Той беше супер щастлив и радостен, горд от това. България тогава беше още член на Варшавския договор и Вьорнер ни каза - вижте, Москва вече не е заплаха за нас. Днес нещата се преобръщат. И те започнаха да се преобръщат първо с анексирането на Северните територии на Грузия, а след това и с анексията на Крим.", разви анализа си Соломон Паси.

Соломон Паси: Няма как да откажем на НАТО, ако поискат да оставят военна техника

Разгръщането на военна техника е необходимост, а не е по желание. Хубаво е, че вече има повече страни членки на НАТО, в които вече има ...

За руския шпионаж и България: "Руският шпионаж не е случайност. Той е много добре планирана глобална операция.", започна председателят на Атлантическия клуб в България."Имам чувството, има такова обществено мнение и у властите се забелязва - нашите власти обичат руския шпионаж. Обичат България да бъде шпионирана от Москва. Има една такава любов", иронично коментира темата Паси.

"Това, че Путин е изгонил един - двама български дипломати не е толкова страшно. Путин е благодарен на България за това, че България пуска руските самолети със руско оръжие да отиват в Сърбия, където на 30 км в територията в град Ниш е най-голямата шпионска централа на Русия. Най-голямата шпионска централа на Русия е само на 30 км от България и тя искаше и не знам дали е получила дипломатически статут в Сърбия. Как да не е радостен?" , продължи тезата си Паси. Не изглежда като благодарен, контрира го Виктор Николаев. "Не, не, не това с изгонването на дипломати е пинг-понг. Това са стандартни действия. Вие изгонихте, ние ще изгоним. Вие - по-ниско ниво, ние ще изгоним по-високо ниво", категоричен беше бившият външен министър на България.

"Това, за което малцина обвиняват Тодор Живков, а трябва, е политиката на снишаването. Той за много неща трябва да бъде обвиняван. Но политиката на снишаването влезе в българското ДНК. Българското ДНК носи тази политика. И това виждаме и днес с руските самолети и ако щете и с тоя Турски поток, който е голям удар по България. "Турски поток" е един много сериозен проблем за България, защото вместо да диверсифицираме енергийната си политика - източници, доставчици и пр., ние даваме още на Русия. Добре е да са повече и различни (доставчиците и маршрутите за доставки), но те са повече и еднакви", каза още Паси.

За новият смарт - противник Китай:  "Това, което НАТО реши за Китай - е, че страната е "предизвикателство". Не "заплаха" като Русия, а "предизвикателство". Необходим е "диалог". И областта, в която е най-интересен Китай в момента е изграждането на 5G мрежата. Тук  ролята на Hauwei, защото Китай се превръща в смарт - противник, за разлика от Русия, която трови. Русия трови Скрипал, Русия трови Гебрев, Русия прави какво ли не по времето на Brexit. Русия е зад всичко в Каталуния и Барселона. Русия е зад Льо Пен във Франция. Зад всичко това е президентът Путин. Китай има едно смарт,  интелигентно поведение. Той планира как да проникне на Запад, чрез 5G мрежата, което е интересен и дългосрочно опасен подход."

НАТО е готова за диалог с Русия от позицията на „силно сдържане”

По време на срещата на върха в Лондон държавите от НАТО успяха да одобрят отбранителен план за Балтика. По-рано Турция се противопостав...

"Все по-важно става създаването на нов съвет НАТО-Китай - нещо, за което Атлантическият съюз говори от доста време.", коментира още Соломон Паси.

Като голяма победа за страната очерта председателят на Атлантическия клуб влизането на България в "клуб 2%": "Добрата новина е че България влезе в "клуб 2%". Това са 9-те държави, поканени от президента Тръмп на обяд, по повод това, че те са постигнали 2% от БВП за отбрана. Това е нещо като НАТОвският Шенген или НАТОвската Еврвозона. Там ще се взимат важни решения за нарпед и България е в тази ексклузивна група. Не хваля правителството за щяло и нещяло, но в този случай трябва да се отдаде дължимото на тези, които направиха сделката за F-16, защото това ни вкара в този клуб.", каза Паси.

"Когато си купите ключалка или си сложите СОТ в апартамента какво хубаво ви се е случило? Не го слагате, за да вис е случи нещо хубаво, а за да не ви се случи нещо лошо. Така че военните разходи са част от охраната, не са част от социалните придобивки. Това го прави всяка държава, дом и кооперация."

Ролята на НАТО и Турция: "Ролята на НАТО не е да регулира отношенията между членовете си, а да направи така, че те да не воюват. Това, което НАТО прави е, че няма война между страните - членки в последните 30 години, които ние помним. Няма мащабна война в Европа и в рамките на НАТО. И трето, няма страна-членка на НАТО, нападната от друга държава. САЩ бяха нападнати от терористи, но не и от друга държава.

Путин: Разширяването на НАТО е опасно за Русия

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че приближаването на НАТО до границата на Русия представлява заплаха за сигурността на стран...

Паси е доволен, че НАТО най - после обръща внимание и на космоса: "НАТО каза: Космосът се превръща в наша оперативна зона за действие. Арктика е важна тема и връзките с Австралия, Нова Зеландия и Корея са нов приоритет."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Задължителната казарма се връща в Румъния

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа