Патриарх Кирил инспирира нов скандал между Русия и Грузия

7253
Патриарх Кирил инспирира нов скандал между Русия и Грузия
Снимка: БГНЕС

Публикувано в медиите писмо от Учебната комисия към Московска патриаршия до ректорите на висшите духовни учебни заведения в Русия предизвика ново напрежение в отношенията между Московската и Грузинската патриаршии, предаде БГНЕС.

В писмото се казва, че по решение на Московския патриарх Кирил всички зрелостници, които имат свещен сан, могат да бъдат разпределени в руските военни бази извън Русия като капелани. В замяна след края на „командировката“ младите клирици ще бъдат зачислени на щат в Московска или Санктпетербургска епархия.

Грузинската църква оспори твърдение на Путин за териториалната цялост на Грузия

Изявлението на президента на Русия Владимир Путин, че Абхазия и Южна Осетия "не са били част от Грузия", представлява изопачаване на ис...

Споменати са следните руски военни бази зад граница - "в Абхазия, Южна Осетия, Киргизия и в гарнизоните от Арктическия регион". Писмото е подписано от прот. Максим Козлов, председател на Учебната комисия към МП, припомня, Двери. По този повод на официалния сайт на Грузинската патриаршия беше публикувано обръщение на патр. Илия ΙΙ до патр. Кирил, в което се казва: "Крайно негативно впечатление създаде информацията, че Вие желаете да изпратите зрелостници на духовните школи в помощ на военните командири в руските военни части, намиращи се в Абхазия, в района на Цхинвали, Киргистан и Арктика. Руската църква винаги е признавала и признава юрисдикцията на Грузинската църква както в Абхазия, така и в областта на Цхинвали, затова за нас са неразбираеми такива изявления, които поставят всички ни в тежко положение“. В заключение Грузинският патриарх изразява надежда, че патр. Кирил „по възможност ще предприеме мерки за нормализиране на отношенията между нашите държави, народи и църкви“.

В писмото се изразява безпокойство и за арестуването („отвличането“) на хора в граничната зона на Цхинвали, което вече носи „постоянен характер“. „С болка в сърцето наблюдаваме как Русия нарушава границите в Цхинвалския регион и отвлича хора от пограничната зона, което вече стана перманентно. Но този път ние сме още повече обезпокоени от задържането на известния лекар Важи Гаприндашвили в затвора в Цхинвали. Тази ситуация предизвиква в нашето общество справедливо недоволство и протести“, се казва също в посланието.

Грузинският лекар е президент на Грузинската асоциация на травматолозите и живее в Тбилиси. Той е бил арестуван от руски части в района на с. Орчосани (в Южна Осетия), където е бил при пациент. Обвинен е в „нарушаване на държавните граници“ и осъден от непризнатите южноосетински власти на два месеца затвор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа