Пазарът на полупроводници се готви за нов удар заради войната в Украйна

4623
Снимки: istock

На фона на изтеглянето на украинските войници от Мариупол, които предават контрола над града на руските сили, е време за оценяване на последствията. Един от факторите, останали до голяма степен неизследвани до този момент, е ефектът върху производството на инертни газове, пише Bloomberg.

Заводът Азовстал – обсаденият завод за стомана в Мариупол, е едно от малкото съоръжения в света, способни да произвеждат материалите, необходими за рентабилно производство на инертни газове като неон, криптон, ксенон и хелий – от решаващо значение за глобалното производство. Към момента е необходима оценка на удара върху веригата на доставки, за да се разработят алтернативни източници.

Боец от Азовстал: Докато съм в плен оставям ви снимки от завода. Доскоро! (СНИМКИ)

Защитникът от "Азовстал" 27-годишният студент политолог в Острожката академия Дмитро Козацки с позивна "Орест" публикува свои сним...

Неонът е ключов за производството на полупроводници. Газът е страничен продукт от производството на стомана и търговски е жизнеспособен само когато се произвежда в значителни количества в много големи стоманодобивни заводи като Азовстал. След това производители като Ingas (свързан с Мариупол) и Cryoin в Одеса могат да извадят неона от въздуха и да го направят достъпен за употреба. Имайки се предвид, че производството и на двете компании сега е преустановено за неопределено време, анализаторите се тревожат за доставките на неон и други газове, като предизвикателствата са особено големи за западните производители.

Голям проблем е, че пазарът на инертни газове остава зависим от шепа специалисти – компании като Lindе, Air Liquide и Air Products and Chemicals, които предпочитат да се ангажират с поверителни дългосрочни договори. Липсата на прозрачност пречи на развитието на спот пазара, на който недоговорените количества могат да се продават на текущи пазарни цени, и обезкуражава разкриването на реалните цени. 

Тъй като никой не може да бъде сигурен в текущите цени, е трудно да се прецени какви количества инертен газ има. До избухването на войната в Украйна през 2014 г. страната осигуряваше 90-процентен дял от глобалните доставки на неон. По-голяма част от тях идваха от Мариупол и се насочваха към западните пазари. 

Несигурността около доставките на хелий, друг инертен газ, необходим за производството на полупроводници, също нараства.

Бойците от "Азовстал" са настанявани в затвори за изтезания

Украински военнопленници, включително от „Азовстал“, се прехвърлят в следствени арести в редица руски региони. Това съобщав...

Хелият се получава или от естествени земни находища, или при извличането като страничен продукт при процеса на втечняване на газ. Въпреки че производството е по-диверсифицирано - САЩ, Катар и Алжир се считат за едни от най-големите производители, пазарът на хелий страда от значителна непрозрачност на цените.

Тъй като проблемите на пазара на инертни газове предшестват войната в Украйна, е трудно да не се обвини пазарната структура за настоящите обстоятелства. Понякога натискът е точно това, което е необходимо, за да се насърчи прозрачността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа