Педро Санчес: Всички ваксини за безопасни, включително и AstraZeneca

1500
Педро Санчес: Всички ваксини за безопасни, включително и AstraZeneca
Снимка: Getty Images/Guliver

Премиерът на Испания Педро Санчес заяви, че всички ваксини срещу COVID-19, прилагани в страната, са безопасни, включително тези, направени от AstraZeneca, съобщи АФП.

На фона на опасенията, че ваксинацията с AstraZeneca може да причини образуване на кръвни съсиреци, Испания и други европейски страни от седмици налагат ограничения върху употребата на препарата, забавяйки кампаниите си за ваксинация.

"Джонсън и Джонсън" забавя ваксината си в Европа заради случаи на тромби в пациенти

Американската фармацевтична компания "Джонсън и Джонсън" е решила да забави разпространението на ваксината си в европейските страни. То...

След като спря за кратко употребата на AstraZeneca, Испания сега я ограничава до тези на възраст между 60 и 69 години, подклаждайки опасения и карайки някои хора да пропускат назначенията за ваксини.

"Всички ваксини, които се прилагат, имат гаранции и са безопасни", каза Санчес след седмичното заседание на кабинета, когато беше попитан относно притесненията по отношение на ваксината. "Анализът риск-полза без съмнение е абсолютно насочен в полза на ползата, за спасяване на човешки живот", добави той, повтаряйки аргументите на Европейската агенция по лекарствата, която одобри употребата на ваксината в Европейския съюз, пише БГНЕС.

Испания, която прилага и ваксините Pfizer/BioNTech и Moderna, също е планирала да започне да използва четвърта ваксина през следващите дни – еднодозовата на Janssen. Американската компания майка на Janssen – Johnson&Johnson обаче заяви във вторник, че пускането на препарата й в Европа ще бъде отложено, след като американски институции препоръчаха пауза за употребата му поради опасения за кръвни съсиреци. Досега около 3,1 милиона от 47-те милиона души, живеещи в Испания, са били напълно ваксинирани.

Правителството обеща да ваксинира 70 процента от населението на Испания до края на август. Санчес също повтори, че неговото правителство няма да се стреми да удължи извънредното положение - активирано през октомври, за да помогне в борбата с пандемията - след изтичането му на 9 май.

Имунизираните с AstraZeneca ще могат да получат втора доза от друга ваксина

Хората с първа игла на AstraZeneca, които искат, могат да си поставят втората доза. За хората, които не искат, ще бъде решено какво дру...

Извънредната ситуация позволява на централните и регионалните правителства да приемат мерки, които ограничават индивидуалните свободи, като например нощния комендантски час или забраната за пътуване между региони.

В понеделник Иниго Уркуло, ръководител на региона Северна Баскиа, призова Санчес да удължи извънредната ситуация, заявявайки, че без нея липсват законовите средства за налагане на ограничения. Испания е силно засегната от пандемията, регистрирайки повече от 76 500 смъртни случая от близо 3,4 милиона случая на заразяване.

Още по темата: Какви са признаците на тромбоза и каква може да е причината ваксината на AstraZeneca да я предизвика?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Не радар, а гевгир: Украинските дронове са сринали мощен руски радар за 100 млн.долара

Безшумна подводница собствено производство: Украйна скоро може да я има в арсенала си (ВИДЕО)

Ритат го паднал на земята: Скандал с полицейско насилие в Русия (ВИДЕО)

Унищожиха Триполската ТЕЦ, защото имахме 0 ракети: Зеленски

Рекорд от бягащи от задължителна военна служба в Русия

Австрийка намери глава на плъх в пакет замразени зеленчуци

Гори историческата фондова борса на Копенхаген (ВИДЕО)

Руска пропагандистка предложи бесилки за недоволните в окупираните територии (ВИДЕО)

Журналистите в Гърция стачкуват

Дания и Полша обсъждат поставянето на Железен купол над Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com