Планът на Кремъл: Защо Русия предаде 11 украински военнопленници на Унгария

33977
Планът на Кремъл: Защо Русия предаде 11 украински военнопленници на Унгария
Снимка: Getty Images

На 8 юни Руската православна църква (РПЦ) предаде 11 украински военнопленници на Унгария вместо на Украйна без това да е съгласувано с Киев - фактически военнопленниците бяха предадени на трета страна. Това е акт, който противоречи на Женевската конвенция и който разкрива още един план на Кремъл за дестабилизиране на НАТО. Защото ако Унгария като членка на НАТО се окаже въвлечена в скандал заради престъпване на Женевската конвенция, това определено ще предизвика конфликт вътре в Алианса. Това каза Мирослав Гай, офицер от Въоръжените сили на Украйна и ръководител на благотворителната фондация "Мир и Ко" пред "Телеграф".

Гай обръща внимание на факта, че Унгария като част от НАТО (съюз, в който всички решения се вземат с консенсус) може чрез противопоставянето си на останалите членки много да затрудни дейността на Алианса и да усложни процеса на вземане на решения относно Украйна като блокира определени резолюции.

Виктор Орбан намекна, че не иска Украйна в НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че всички 31 държави членки на Алианса са съгласни Украйна да се присъедини към от...

Припомняме, че по повод предаването на украинските военнопленници на Будапеща, Киев заяви, че не е бил информиран, че са водени подобни преговори между руската и унгарската страна. От министерството на външните работи на Украйна привикаха унгарския посланик за обяснения. А говорителят на Главно разузнавателно управление на Украйна Андрий Юсов заяви, че връщането на военнопленниците е станало без знанието на отговорните за обмена на пленниците и напомни, че „с въпроса за военнопленниците се занимава единствено Координационният щаб, с който нито РПЦ, нито Унгария са се свързали“.

ОЩЕ: Руската църква: Предадохме украински военнопленници на Унгария 

Унгария е може би единствената страна от НАТО, която редовно блокира почти всички решения за Украйна, казва Мирослав Гай. И добавя, че освен всичко друго унгарските политици, включително премиерът Виктор Орбан, многократно са говорили за претенции към украинското Закарпатие, както и са изказвали опасения, че унгарското малцинство там е "тормозено".

"Унгария незаконно раздава унгарски паспорти на украинци в Закарпатието чрез своите посланици и налага там тактика на мека сила под формата на пропаганда на унгарския език, по-специално в детските градини", казва той. "Те го правят умно: предлагат безвъзмездни средства за детски градини в Закарпатието. Например, ние ви осигуряваме беплатен ремонт или ви предоставяме образователни материали, но на унгарски език." И подобна политика Унгария провежда систематично в Закарпатието, добавя Мирослав Гай.

Сега с този си ход на предаване на украинските военнопленници на Унгария, Кремъл се надява да въвлече Будапеща в конфликт с останалите членки на НАТО. И Унгария, и Русия биха спечелили от това. При това, казва Гай, Москва вече е провеждала редица информационно-психологически операции в Закарпатието с цел да скара Унгария и Украйна на ниво гражданско общество. Един пример - преди няколко години Кремъл финансира „един радикален тип от Европа, който подпали с коктейл Молотов унгарския културен център в Ужгород (украински град, административен център на Закарпатска област)“.

Съветник на Орбан с изненадващо изявление: Русия не ни е приятел, подкрепяме Украйна

Ние сме сред тези, които подкрепят Украйна, Русия не ни е приятел. Това изненадващо заявление направи Гергели Гуляш, ръководителят на к...

„И това тогава беше разпространено чрез унгарските медии, за да се покаже колко много украинците не харесвали унгарците и колко нетолерантни били", обяснява Мирослав Гай. Той припомня и провокациите с поругаване на унгарски гробища, както и случая с унищожаването и потъпкването на унгарското знаме в Берегово. Дали това напомня за една от опорните точки на руската пропаганда за уж изгорени българи в Одеса преценете сами - Имало ли е изгорен жив българин Иван Милев през 2014 г. в Украйна? Срив на руските опорки.

"Всичко това се прави от Русия, за да засилят противоречията, които понякога възникват между Унгария и Украйна. Те постоянно използват Унгария, за да настроят общественото мнение там на страната на проруската позиция. Опитват се да използват унгарците, за да спрат някои решения на НАТО по отношение на Украйна“, обобщава офицерът от Въоръжените сили на Украйна.

ОЩЕ: Орбан за Русия: Не мога да си представя някой да победи една ядрена сила

По думите му „не е тайна, че Русия подкупва някои европейски политици, за да навреди на Украйна" и дава пример с Льо Пен във Франция и Виктор Орбан в Унгария. "Затова външната политика на Унгария по отношение на войната в Украйна е разбираема", заключава той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа