Победата в Лиман - само начало за Украйна?

5230
Победата в Лиман - само начало за Украйна?
Снимка: iStock

В Украйна започнаха есенните дъждове, а именно те могат бързо да променят хода на войната и да повлияят на това колко от окупираните от руснаците територии ще могат бъдат освободени до края на годината. Дъждът превръща обширни райони в мочурища, в които тежката военна техника лесно затъва.

"С настъпването на дъждовния сезон и размекването на почвите през есента верижните машини стават още по-важни", коментира германският експерт Нико Ланге пред Дойче веле. Той обаче няма никакво съмнение, че Украйна ще съумее да запази инициативата на терена.

От Лиман - към цялата Луганска област?

В последните дни на фронтовата линия се забелязват първите подкрепления от мобилизирани руски запасняци, посочва Ланге. Въпреки това Украйна успя да обяви пълен контрол над ключовия град Лиман, и то само ден, след като Путин официално обяви, че Москва анексира окупираните от нея украински територии.

От Лиман тръгват някои от основните маршрути за снабдяване на руските войски в Луганска област, които са в обсега на украинската артилерия. Още преди настъплението в града, военният анализатор Игал Левин коментира, че украинска победа там би била началото на края на руската окупация на тази част от Източна Украйна.

"Това отваря вратата към Северодонецк и Лисичанск", казва Левин за Дойче Веле. Възвръщането на тези райони би имало голям психологически ефект, тъй като те бяха завзети от руснаците с цената на много жертви. Но и Киев ще трябва да се подготви за загуби, предупреждава Левин. Оттам нататък украинските сили ще могат да си върнат обратно и по-малките селища Сватове и Старобилск. "Те са важни логистични центрове за Русия в тази част от фронта. Ако тези два града бъдат освободени, практически ще се разпадне и цялата фронтова линия там", добавя бившият израелски офицер.

20 000 руски войници са изолирани край Херсон

В Херсон, в Южна Украйна, към 20 хиляди руски войници изглежда са попаднали в капан западно от река Днепър. Снабдяването на руските части с продоволствия и боеприпаси е затруднено след като бомбардировки са повредили най-малко три моста на реката. А положението ще се влоши допълнително заради лошото време през есента.

Същевременно се увеличават индикациите, че руският президент Владимир Путин се меси все по-активно в работата на военните и е срещу изтеглянето на руските войски западно от Днепър - вероятно в противоречие със съвета на армейското командване. Командването на 49-а руска армия в Херсон бе прехвърлено на източния бряг на Днепър още през лятото.

В същото време Кремъл прехвърля сили от северните части на страната към района на бойните действия в Украйна. По данни на американското специализирано издание "Форин Полиси" 80 процента от 30-хилядна руска войска, която преди е била разположена в района на балтийските държави и Южна Финландия, вече са прехвърлени в Украйна.

Не достигат нито войници, нито офицери

Експертката по Русия Маргарете Клайн от берлинската фондация "Наука и политика" предполага, че благодарение на Кремъл руските войски вече са на ръба на силите си - армията е понесла големи загуби. Респективно руските твърдения, че боеспособните са над един милион, са недостоверни. Реалният им брой е по-малък, смята Клайн.

Руската армия има и още един сериозен проблем, посочва израелският военен анализатор Игал Левин: не достигат командирите и започналата мобилизация няма да помогне в това отношение. След седем месеца офанзива в Украйна на Русия просто ѝ липсват способни командири, а "без добри командири броят на войниците е без значение".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Беларус също реши да тръгне по пътя на войната: Излиза от ключов договор

Популярна обида срещу Путин ехти в Грузия заради закон по руски модел (ВИДЕО)

Без мнозинство: Консерваторите в Хърватия спечелиха изборите

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа