Почти всички в ЕС се оплакали на ЕК, че няма прозрачност за инициативата за ваксина срещу коронавируса

2398
Почти всички в ЕС се оплакали на ЕК, че няма прозрачност за инициативата за ваксина срещу коронавируса
Снимка: iStock/Guliver

Почти всички делегации реферираха към липсата на прозрачност по инициативата за осигуряване на ваксина срещу коронавируса (COVID-19), ролята на държавите-членки, необходими гаранции за това, че ваксина ще бъде налична, че ще бъде безопасна и ефективна и на достъпна цена. Това пише в едно от днешните (1 юли) решения на Министерски съвет. То касае позициите на България в няколко различни като теми Европейски съвета.

В случая говорим за проведен видеоконферентен съвет от 12 юни. 7 дни след провеждането му, здравният министър Кирил Ананиев каза, че имаме уверение от Германия, че България може би ще е една от първите страни, включена в съответния алианс за доставка на ваксина срещу коронавируса като асоцииран член. Имало обаче "техническо оформяне" и щяло да е ясно до няколко дни. Този алианс е различен от общоевропейската инициатива за ваксина срещу коронавируса, начело на която стои ЕК, на която също разчитаме.

Бил Гейтс: Най-големият проблем с ваксината срещу COVID-19 е хората да я приемат

Ваксина срещу новия коронавирус може да се появи в края на тази години или в началото на 2021 година. Очакването е на един от основател...

Според правителственото съобщение сега, ЕК си взела бележки по повдигнатите въпроси. България също говорила, наред с 18 страни-членки, но няма допълнителни подробности в прессъобщението какво точно сме питали, какво сме искали да знаем и какви критики евентуално сме отправили.

Помощта на ЕС – 750 милиарда евро

"Пандемията от коронавирус постави ЕС пред съдбоносно предизвикателство", се казва в съвместното изявление на Християндемократическия съюз /ХДС/, Християнсоциалния съюз /ХСС/ и Германската социалдемократическа партия /ГСДП/. Припомняме, че от 1 юли Германия пое ротационното председателство на ЕС.

Германия ще "положи всички сили за това, заедно и мислейки за бъдещето да се справим с тази задача и отново да направим Европа силна", се казва в документа.

Конспирацията "Бил Гейтс": Чиста раса през ваксини и чипове ли иска милиардерът? (III част, ВИДЕО)

Защо Бил Гейтс се превърна в едно от най-споменаваните имена по здравни и медицински въпроси – във връзка с COVID-19 и по въпроса...

Еврокомисията планира да заеме необходимите 750 млрд. евро на световните финансови пазари, като гарант по кредитите е ЕС. Повечето рейтингови агенции дават на ЕС най-високият кредитен рейтинг – ААА, по тази причина заемите ще бъдат изгодни.

Планира се тези средства да бъдат изплатени за 30 години от бюджета на Евросъюза: за целта ЕС или ще трябва да съкрати другите разходи, или да увеличи вноските на страните-членки в общия бюджет. Но още няма съгласие за пропорцията на плана - 500 млрд. евро да са безвъзмездно отпуснати, останалите да са под формата на кредити, макар Германия и Франция принципно да са съгласни.

Заедно с плана, Еврокомисията представи и обновен проект на дългосрочния бюджет не ЕС за 2021-2017 г. в размер на 1,1 трилиона евро. Планът за следкризисно възстановяване не е част от този бюджет, но е тясно свързан с него, защото бюджетните рамки са единственият вариант да се събере и разпредели такава огромна сума, каквато е 750 милиарда евро.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 1 юли"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com