Подигравки дори от канал на ЧВК Вагнер за ударите по руски военни летища

6943
Подигравки дори от канал на ЧВК Вагнер за ударите по руски военни летища
Снимка: Getty Images

Успешните украински удари по две военни летища в Русия, при това на стотици километри от границата с Украйна, предизвикаха вълна от гняв сред руските военни блогъри в Телеграм. Това констатира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) в своя дневен обзор за развитието на войната в Украйна.

ISW дава редица примери за гнева, който затъмнява хвалбите от поредната масирана руска ракетна атака срещу Украйна. Първият пример е с известния пропаганден телеграм канал "Zаписки Vетерана" и публикация как имало данни, че "диверсанти може да атакуват авиобазата "Енгелс" и трябвало повишено внимание. Точно "Енгелс" беше едно от двете ударени вчера летища в Русия – другото е "Дягилево". Свързаният с ЧВК Вагнер телеграм канал GreyZone пък директно се подиграва как било много умно от страна на руското военно командване да се разположат важни военни самолети един до друг, за да образуват "четирилъчна свастика" и на Зеленски щяло да му се стори, че там било "украинското Луфтвафе" – съответно нямало да бомбардира.

ОЩЕ: Стари съветски дронове ударили стратегическите бомбардировачи на Русия, твърди лице на "Комсомолская правда"

На фона на жестоките критики от руските военни блогъри и канали в Телеграм, руското военно министерство бодряшки твърди, че след украинските удари имало "незначителни повреди по обшивката на корпуса на два самолета". Само че снимки в социалните мрежи ясно показват, че изобщо не е така - включително геолокализирани снимки, а Олексий Арестович, съветник на политическия кабинет на Володимир Зеленски, вече коментира, че два руски стратегически бомбардировача Ту са унищожени, трети е сериозно повреден.

Що се отнася до бойните действия на фронта, видима промяна изглежда няма. Има ги обаче редовните разминавания между украинските и руските данни по отношение на някои позиции, не обаче и на най-важните. Например, според сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия е отбита руска атака в Яковлевка, което е позиция при Соледар. Само че руският телеграм канал "Рибар" говори как руските сили овладели "два опорни пункта" в Яковлевка. А руското военно министерство пак бодряшки уверява, че в Донецка област продължавали "успешни настъпателни действия" и пак без конкретика по места. Руснаците обаче си мълчат за украинското твърдение, че при Курдюмовка има украински успех - селото на 4 километра югоизточно от Бахмут, заради което руската страна вдигна олелия в няколко поредни дни как го превзема.

В Луганска област обаче е очевидно и от казаното от руското военно министерство, и от "Рибар", че украинците не спират да атакуват позиции, от които ще могат да предприемат действия по овладяване на Сватово и Кремена. Конкретно за последните 24 часа става въпрос за Житловка (2 километра от Кремена), Красная Поповка (Червенопоповка, 7 километра на северозапад от Кремена) и Площанка, която е важна за Сватово. "Рибар" се оплаква и, че за пореден път украинците са обстреляли с HIMARS Алчевск (Комунарск). Какво се случва след такива обстрели с места, където са разквартирувани руски войници (вече многократно украинският щаб съобщаваше, че руснаците се настаняват в изоставени сгради), вече показаха геолокализирани видеокадри.

ОЩЕ: Първи украински данни за броя на свалените руски крилати ракети днес, 5 декември (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нов етап: Руснаците стреляха за първи път по Харков с модифицирана авиобомба с голям разрушителен ефект

Бежанци: Група от деца и възрастни от Белгород се спасиха в Санкт Петербург (ВИДЕО)

В отговор на Путин: Полша излезе от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа