Подкрепихме Франция на Съвета "Външни работи - отбрана" в Брюксел

4901
Подкрепихме Франция на Съвета "Външни работи - отбрана" в Брюксел
Снимка: Getty Images/Guliver

България изрази пълна солидарност и подкрепа на предложението на Франция за необходимостта от прилагането на чл. 42, ал.7 от Договора за ЕС. Това стана на заседанието на Съвета „Външни работи – Отбрана“ в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на министерство на отбраната.

От там посочват, че „във връзка с извършените на 13 ноември 2015 г. варварски терористични атентати в Париж, министърът на отбраната на Франция заяви, че е необходимо приложението на чл. 42, ал.7 от Договора за ЕС, което се случва за първи път от приемането му”. Текстът предвижда, че ако една държава-членка на ЕС стане жертва на въоръжена агресия на своя територия, то останалите държави-членки имат задължението да окажат помощ и подкрепа с всички възможни средства в съответствие с Устава на ООН и статута си в рамките на Северноатлантическия договор, информира БГНЕС.

Най-накрая: ПФ ще продължи подкрепата си за кабинета

Постигнатото съгласие между Реформаторския блок и Патриотичният фронт относно кандидатурата за заместник-министър на отбраната и за зам...

„В отговор всички държави-членки заявиха своята солидарност и съпричастност, като подчертаха, че терористичните атаки в Париж са насочени срещу целия ЕС и неговите ценности, поради което е необходимо да бъде даден единен съвместен отговор. Всички страни-членки подкрепиха призива на Франция и на Върховния представител Могерини за предприемане на мерки по силата на чл.42 ал. 7 от ДЕС и готовност да отговорят на конкретни искания на двустранна основа от страна на Франция.

В последващи консултации и координация на двустранна основа ЕС ще дефинира нуждите, свързани с искането на Франция”, казват от пресцентъра на МО. Те допълват че днешната среща дава знак за политическа подкрепа в отговор на терористичните атаки във Франция, което за момента не предопределя специфичните ангажименти по страни.

В заседанието на Съвета „Външни работи“ във формат - министри на отбраната на държавите-членки на ЕС участва заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов.

Акцентът по време на първата работна сесия на заседанието на Съвет „Външни работи“ е поставен върху новите отбранителни инициативи, глобалната стратегия на ЕС и разработването на съвместната рамка за действия срещу хибридните заплахи. „Обсъдени бяха и работните планове на Европейската комисия за отбранителния сектор и развитието на работата по Подготвителното действие за финансиране на научни изследвания за технологични разработки на продукти с двойно приложение, чрез използване на европейски структурни фондове.

Форумът на ЮНЕСКО в Париж е знак за подкрепа на Франция, заяви Бокова

Провеждащият се въпреки тероризма лидерски форум на ЮНЕСКО е знак на подкрепа за Франция и за мисията на организацията на ООН да изгр...

Основна тема на втората работна сесия беше инициативата „Изграждане на капацитет в подкрепа на сигурността и развитието“, насочена към страните-партньорки на ЕС”, казват от военното ведомство.

В рамките на форума се провело и заседание на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана. По време на срещата са обсъдени тригодишната рамка за планиране (2016 – 2018 г.), бюджета на Агенцията за 2016 г. и изпълнението на поставените от Европейския съвет ключови задачи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com