Подозрения и отричане, че оксфордската ваксина срещу коронавирус не работи при по-възрастните

2973
Подозрения и отричане, че оксфордската ваксина срещу коронавирус не работи при по-възрастните
Снимка: Getty Images/Guliver

Британско-шведската компания "Астра Зенека" (AstraZeneca) отрече съобщенията за ниската ефикасност на ваксината си при възрастни хора, като нарече тази информация "напълно погрешна", съобщава Ройтерс, позовавайки се на писмения отговор на производителя на заради статии в германски медии, предаде БГНЕС.

По-рано германският вестник Handelsblatt, позовавайки се на източници от управляващата коалиция на Германия, информира, че препаратът само в 8% от случаите предизвиква желаната реакция на организма при хора над 65 години. Таблоидът Bild от своя страна обяви, че според германското правителство европейският регулатор ще издаде разрешение за използване на ваксината "Астра Зенека" само за европейци на възраст под 65 години.

В своя отговор компанията посочва, че Обединеният комитет на Великобритания по ваксини и имунизации е подкрепил ваксина да бъде прилагана и на възрастни хора. В допълнение, кръвните тестове на възрастни участници в клинични изпитвания разкриват силен имунен отговор към ваксината.

Полина Паунова в нови въпроси за ваксините и изказванията на здравните власти

"Извинявайте, ама нещо се обърквам: Вчера здравният министър вика: никакъв проблем няма с ваксинациите, нищо, че Астра Зенека ще имат з...

Великобритания одобри употребата на ваксината, разработена от "Астра Зенека" и Оксфордския университет на 30 декември, 2020 г. Очаква се ваксината да бъде сертифицирана в ЕС до началото на февруари.

На 22 януари "Астра Зенека", без да чака сертифициране, уведоми Европейската комисия, че няма да може да изпълни задълженията си по договора с ЕС през първото тримесечие на 2021 г., и обяви 60% намаление на доставките на ваксини.

Заради това, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разговаря с директора на фармацевтичния гигант, за да изиска той да се съобрази с договорните си задължения и да даде обяснения по тези промени. Брюксел се опасява, че тази актуална новина ще повлияе сериозно на графика за ваксиниране, съобщава "Евронюз".

"Нито ЕК, нито държавите-членки приеха добре новината, защото за нас е много важно ваксините да бъдат доставени. Държавите-членки имат много важна задача и вече работят по ваксинации, така че се нуждаят от дозите. След като чухме новината, реакцията на ЕК и призива на председателя, ние продължаваме да я обсъждаме със съвета на директорите", каза Стефан де Киерсмакер, говорител на Европейската комисия.

AstraZeneca забавя доставките за Европа

Британската компания AstraZeneca предупреди за забавяне на доставките на ваксини за Европа, като първоначалните дозище са по-малко...

Според "Астра Зенека", това намаляване на поръчката се дължи на намаляване на производствения процент в един от производствените му центрове, принадлежащ към европейската верига за доставки. Новината идва заедно с тази от Pfizer, която преди няколко дни също обяви временно спиране на производството си. Италия вече предупреди, че при неспазване на сроковете за доставка ще отнесе въпроса до съда.

ЕК поиска от "Астра Зенека" подробен доклад, показващ колко дози са произведени до момента и до кои държави са изпратени. Брюксел обяви, че ще бъде създаден механизъм за прозрачно регулиране на износа на ваксини.

Междувременно, ЕС актуализира цветовете на картата на COVID-19, добавяйки "тъмночервено" за областите, където вирусът циркулира на много високи нива. Пътуващите от тези области по правило са подлагани на задължителен тест за коронавирус и карантина, но няма общо правило. Специално в България също ще се иска задължителен PCR тест за коронавирус за влизане на българска територия - това е препоръката на Националния оперативен щаб (НОЩ).

Още: Предупреждение от Европейския съвет за затваряне на граници заради коронавируса

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Гори историческата фондова борса на Копенхаген (ВИДЕО)

Руска пропагандистка предложи бесилки за недоволните в окупираните територии (ВИДЕО)

Журналистите в Гърция стачкуват

Дания и Полша обсъждат поставянето на Железен купол над Европа

Украйна да се оправя сама: Дневният ред на САЩ е публична тайна (ВИДЕО)

Пореден крах на принц Хари в съдебния спор за полицейска закрила

Неволя: В Оренбург построиха сами дига срещу наводнението, може да им я бутнат (ВИДЕО)

Лодки с мигранти заливат Кипър

МААЕ за АЕЦ Запорожие: Опасно близо сме до ядрена катастрофа

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 16.04 - Мрачна прогноза за Киев заради липсата на боеприпаси

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа